• Pregleda: 4223

Položaj mađarske manjine jedan od stubova nacionalne politike

Mađarska podržava evropske integracije Srbije, ali takođe joj je važno kakav je položaj mađarske zajednice u Vojvodini, jedna je od poruka posete Žolta Šemjena, zamenika premijera Mađarske, Subotici, gde je boravio na poziv Mađarskog nacionalnog saveta.
Položaj mađarske manjine jedan od stubova nacionalne politike

On je u tom kontekstu pomenuo da je najviše zahteva za dobijanje mađarskog državljanstva do sada podneto upravo iz Vojvodine, te da će i dalje jedan od važnih elemenata u formiranju nacionalne politike Vlade Mađarske biti ono što se događa u mađarskoj zajednici u Srbiji, kao i sugestije koje dolaze od njenih legitimnih predstavnika.

Tokom razgovora koje je Žolt Šemjen vodio u Domu Mađara u Subotici sa predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta Tamašom Korhecom i predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, on je izneo pozitivne ocene o radu Saveta i SVM u pogledu poboljšanja položaja mađarske zajednice.

Ištvan Pastor je zamenika premijera Mađarske obavestio o razgovoru koji je ovih dana imao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u kontekstu očekivane posete predsednika Nikolića Budimpešti krajem oktobra, a koja će imati „ključni značaj za nastavak svih do sada pokrenutih procesa između dve zemlje“.

Žolt Šemjen je tokom poste Subotici prisustvovao i svečanosti povodom 100-te godišnjice izgradnje Gradske kuće, u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta na kojoj je održao predavanje o nacionalnoj politici Vlade Mađarske.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

8
Totalna neznalica Odgovori
Da, mi se sad`jako dobro slazemo.Volio bih da dodje to vreme.
nena Odgovori
Jako bih volela, kada bi nam oni koji posecuju Srbiju a i Suboticu, iz Madjarske, objasnili kako treba,
i kakva prava nacionalne manjine u Madjarskoj to imaju, pa na taj nacin da nas poduce da se i
u Srbiji, takva ista prava daju madjarskoj manjini, posto oni ocigledno nikada nisu zadovoljni.
Od mnogobrojnih nacionalnih manjina koje zive u Subotici, samo madjarima treba titrati.
sk Odgovori
Nena!
Koje pravo trazite za srbe u Kosovo?
@nena Odgovori
Mi tražimo samo ono što nam je zakonom dozvoljeno, ništa više, samo očigledno vi nemajte pojma koje su prava manjine pa umesto da se malo informišete, vi pljujete bez veze. Ne krivim te za to jer takav je običaj tu na Balkanu, nije bitno šta kažeš bitno je da si najglasnija/ji. BTW jesi li čula za nekog ko je sa ovih prostora i da su mu preko uskraćene prava?
Roze Subotica Odgovori
Znaci titrati=madjari!
Eh,ovo nisam znala. :-)
bukin Odgovori
Ja koliko shvatam "nena" nista i nikog nepsuje. Ona samo pita. Odmah joj se uzvraca da pljuje, pa onda nesto Balkan. Jeste ovo je Balkan jer se nalazimo na balkanskom poluostrvu.
Sticajem nekih poslovnih okolnosti upoznao sam dosta Srba iz Madjarske. Zamislite, pricali smo uz pomic prevodioca. Neznaju srpski.
O tome koliko ih je nekad bilo u Madjarskoj a koliko ih sada ima je posebna prica.
Ras Spaciranski Odgovori
Da molu za oprostaj, na osnovu njihovog "zadnjeg izleta" = Kirandulas. To jos nisu uopste ucinili do sad`. Ja ipak kazem. Dodjite nam`, had`mo se lipo slagat`. Neznate, neznate; po vasem je! Samo toliko znam! Srbski, Hrvatski, Bunjevacki, Nemacki jezik niste u stanju da naucite, al`vi bi`se ! Uvek nekako volili druziti. Druzit`, naravno samo tako , da malte ne odlucujete na kojem ce se jeziku,govoriti. = Veselje s`vama kad`naidjete. Ako ste ipak "kirandulas"s`vase strane osudili! A ja sam bio jos mali. Ucinite to ponovo, da cujem kako to zvuci-Pa makar na Madjarskom. Ras Spaciranski
tetka Odgovori
Ja sam polumađarica, čitav život živim u Subotici i nikada se nisam osećala ni kao MANJINA ni kao UGROŽENA zbog bilo čega. Govorim oba jezika, pišem oba pisma i nikada mi niko nije ništa loše rekao ako sam progovorila mađarski. To je verovatno pitanje svesti i vaspitanja. A smatram pogrešnim postupke tobožnjih predstavnika manjina /jer svi smo mi građani Srbije/ da na bilo koji način IZAZIVAJU PAŽNJU na sebe-to samo iritira sredinu u kojoj se nalaze. Stanovišta sam da svako ima slobodnu volju izbora, kome nije dobro tamo gde je - neka ide i traži bolje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.