Komentara: 8
Pregleda: 4344

Položaj mađarske manjine jedan od stubova nacionalne politike

12.09.2012. u 22:31h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Mađarska podržava evropske integracije Srbije, ali takođe joj je važno kakav je položaj mađarske zajednice u Vojvodini, jedna je od poruka posete Žolta Šemjena, zamenika premijera Mađarske, Subotici, gde je boravio na poziv Mađarskog nacionalnog saveta.
Položaj mađarske manjine jedan od stubova nacionalne politike

On je u tom kontekstu pomenuo da je najviše zahteva za dobijanje mađarskog državljanstva do sada podneto upravo iz Vojvodine, te da će i dalje jedan od važnih elemenata u formiranju nacionalne politike Vlade Mađarske biti ono što se događa u mađarskoj zajednici u Srbiji, kao i sugestije koje dolaze od njenih legitimnih predstavnika.

Tokom razgovora koje je Žolt Šemjen vodio u Domu Mađara u Subotici sa predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta Tamašom Korhecom i predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, on je izneo pozitivne ocene o radu Saveta i SVM u pogledu poboljšanja položaja mađarske zajednice.

Ištvan Pastor je zamenika premijera Mađarske obavestio o razgovoru koji je ovih dana imao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u kontekstu očekivane posete predsednika Nikolića Budimpešti krajem oktobra, a koja će imati „ključni značaj za nastavak svih do sada pokrenutih procesa između dve zemlje“.

Žolt Šemjen je tokom poste Subotici prisustvovao i svečanosti povodom 100-te godišnjice izgradnje Gradske kuće, u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta na kojoj je održao predavanje o nacionalnoj politici Vlade Mađarske.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4344
Povezane teme
ištvan pastor svm savez vojvođanskih mađara mađarski nacionalni savet tamaš korhec
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.