Komentara: 25
Pregleda: 5547

Polovina subotičkih odbornika na budžetu, svaki peti zaposlen u nekom JKP

07.11.2013. u 08:13h
Izvor: Politika Online
U Skupštini Subotice nema nijednog predstavnika iz proizvodnih firmi. – Svaki peti odbornik radi u nekom od javnih gradskih komunalnih preduzeća
Polovina subotičkih odbornika na budžetu, svaki peti zaposlen u nekom JKP

Da između političara i javnih preduzeća, na svim nivoima, postoji neraskidiva veza, nije nova činjenica, a analiza odbornika u Skupštini grada Subotice i njihovih zaposlenja, samo je još jedna potvrda.

Od 67 odbornika u skupštinskim klupama, njih 13, ili svaki peti je zaposlen u nekom od gradskih javnih komunalnih preduzeća. Ako se ovome doda da je još njih šestoro radnu knjižicu prenelo u neko od javnih preduzeća na republičkom nivou, odnos je još „bolji” u korist budžetskih firmi. Tako Skupština grada ima najširu „bazu” u javnim i javnim komunalnim firmama.

Osim što su odbornici, još osmoro u Skupštini grada zaradu primaju iz zajedničke kase na osnovu funkcija, a ne treba zaboraviti ni odbornike u ustanovama koje su pod republičkom ili pokrajinskom ingerencijom. Kada se ovome broju dodaju četiri penzionera, šest profesora, dolazi se do zaključka da više od polovine odbornika Skupštine grada zaradu prima iz budžeta, gradskog, pokrajinskog ili republičkog.

Ubedljivo najviše odbornika ima „Parking”, gde radi njih četvoro, dvoje iz SNS-a, jedan iz koalicione Bunjevačke stranke i jedan član SVM-a. Iz odborničke grupe DS-a troje je zaposleno u Direkciji za izgradnju grada, i pri tome su svi na mestima pomoćnika direktora i rukovodilaca sektora, po dva odbornika rade u „Čistoći i zelenilu” i „Suboticatransu”, a po jedan u „Toplani” i „Stadionu”. Od ovih 13 odbornika tek za četvoro bi se moglo reći da im posao u javnom komunalnom preduzeću nije bio povezan sa političkim angažmanom.

I republička javna preduzeća imaju svoje predstavnike u Skupštini grada i to čak četvoricu u „Elektrodistribuciji” Subotice, gde je osim direktora i njegovog savetnika i još jedan rukovodilac iz SNS-a, a jedan zaposleni je iz SVM-a. Jedan odbornik SNS-a je i savetnik u NIS-u, a jedan iz SPS-a je državni službenik.

Rukovodeća mesta su izgleda tesno skopčana sa rukovodećim funkcijama pa tako u skupštinskim klupama sedi i jedan direktor ustanove koja je pod republičkom ingerencijom, jedan iz nadležnosti pokrajine, i jedan direktor koji upravlja preduzećem „Tržnica” koje je pod gradskom upravom, iako je Agencija za borbu protiv korupcije rekla da je reč o sukobu interesa. Ovo preduzeće zapošljava i jednog odbornika. Zbog reagovanja Agencije odnedavno je i direktor Slobodne zone Subotica, gde grad ima svoj kapital, postao jedan od tri zaposlena, a posao direktora obavlja zamenik.

Konstituisanjem Skupštine, predsednica iz redova SVM-a dobila je i jednog zamenika iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i po jednog pomoćnika iz Saveza bačkih Bunjevaca i SPS-a, pa i oni tu ostvaruju svoje prinadležnosti. Osim toga jedna od odbornica je i savetnik gradonačelnika, dvoje odbornika DS-a su i pokrajinski poslanici, a jedan odbornik demokrata je volonter u Gradskoj upravi.

Skupština grada u svojim redovima ima i osam privatnika, od toga dvoje njih se bavi poljoprivredom, jednog aktivnog i jednog penzionisanog univerzitetskog profesora, oboje iz SNS-a, dva privatna stomatologa i jednog lekara, i pet osnovnih i srednjoškolskih nastavnika. U Skupštini grada nema nijednog predstavnika iz neke od subotičkih proizvodnih firmi.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 5547
Povezane teme
Skupština grada Subotice skupština subotice javna komunalna preduzeća javna preduzeća gradska skupština političari stranačko zapošljavanje
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.