• Pregleda: 5074

Poljoprivrednici traže smanjenje poreza i naknada

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Subotica, Udruženja odgajivača goveda severne Vojvodine, Kluba proizvođača Čantavir, Udruženja seljaka Stari Žednik, Udruženja odgajivača svinja „Bajmok“ i Udruženja zemljoradnika severne Vojvodine, zatražili su danas od lokalne samouprave da se pod hitno smanji porez na poljoprivredno zemljište i da se ukine naknada za odvodnjavanje.
Poljoprivrednici traže smanjenje poreza i naknada

- U ovom trenutku, u prvoj zoni porez se plaća oko 3.300 dinara po hektaru poljoprivrednog zemljišta, a naknada za odvodnjavanje skoro 2.000 dinara, pa samo na to dajemo više od 5.000 dinara po hektaru. Zahtevamo da se porez umanji za 50 odsto. Pojedine lokalne samouprave u Srbiji su taj porez i ukinule, a sa druge strane visina ove naknade u Subotici je među najvišima u zemlji, iako su kvalitet zemljišta i visina godišnjeg roda, daleko od najpozitivnijih primera u zemlji – rekao je Miroslav Kiš iz Udruženja poljoprivrednika Subotica.

Predrag Kujundžić iz Udruženja seljaka Stari Žednik, dodao je da su nadležnom ministarstvu i subotičkoj lokalnoj samoupravi poslati zahtevi da se ukine naknada za odvodnjavanje.

- Neprimereno je da uopšte postoji ova naknada, jer mi imamo manjka vode, a ne viška, tako da nema šta da se odvodnjava – naglasio je Kujundžić.

Miroslav Kiš je podsetio i da je 31. mart zakonski rok da se donese godišnji program izdavanja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

- Očekujem da će se sevo zemljište naći u programu, kako ono koje je svakako na raspolaganju, tako i građevinsko zemljište koje pojedinci godinama bespravno koriste kao poljoprivredno, tako i zemljište koje nezakonito koriste crkve. Tako će koristi imati i grad, od naknada za rentu koje gazdinstva plaćaju, kao i proizvođači, koji će imati više zemlje na raspolaganju. Isto tako, očekujemo i da se na terenu vidi gde ide novac od plaćanja zakupa, kako na vetrozaštitnim pojasevima, tako i na atarskim putevima – istakao je Kiš.

Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, je izjavio da je gradonačelnik nadležnim službama već dao nalog da se preispita visina poreza na poljoprivredno zemljište, te da očekuje njegovo umanjenje.

- Što se tiče odvodnjavanja, i ja se slažem sa zahtevima poljoprivrednika, i mi smo već poslali dopis pokrajini u kojem navodimo da nije u redu da se na severu Bačke plaća 2.000 dinara po hektaru odvodnjavanje, kada ovde uopšte nema viška vode. Kada je godišnji program u pitanju, moram priznati da gotovo da ne postoji mogućnost da se on završi do 31. marta, iz prostog razloga što je bilo dosta kašnjenja u naplati zakupa, a 170 gazdinstava još uvek nije dostavilo finansijske garancije za ranije izlicitarno zemljište, pa dok se taj proces ne završi, mi ne možemo da počnemo sa izradom novog programa. Meni je jasno kakva je situacija u ovoj branši, i da mnogi od proizvođača imaju finansijskih problema, ali su nama zbog toga vezane ruke kada je u pitanju izrada programa – zaključio je Ostrogonac.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Kobescxak Odgovori
Koliko sam informisan,u opstini Kanjiza je isti porez je 800 din. po hektaru,a u Jagodini poljoprivred-
nici ne placaju porez za poljop.zemljiste.Nisam pobornik da porez ne treba placati,ali treba voditi ra-
cuna da mnogi stariji zemljoridnici,koji imaju do desetak ha zemlje i nemaju drugih prihoda tj. penziju
ne mogu izici na kraj sa troskovima,jer od arende tj. zakupa sto dobiju jednom godisnje 700-800 kg.
psenice po jutru.Za njih je dugacka godina i bez placanja poreza.Svakako treba preispitati sto poljo-
privrednici traze i moze se pozitivno resiti za obe strane.
Odkud sad odjednom da porez za kuce i stanove kao i poljop. zemljiste toliko skoci,i to za one kojih
najvise ima,umesto da se malo vise rebnu ovi koji su jeftino pokupovali nasa preduzeca i kombinate.
Gradonacelnik je obecao da ce smanjiti troskove gradskog aparata,međutim i on je poceo da zapo-
sljava neke svoje pomocnike i druge,pa najlakse oprezovati sve,koji tu imovinu davno imaju od svojih
predaka,umesto da se poreski organi pozabave sa onima koji su najvise namutili u krizno vreme.
Vesko Odgovori
Eto vam Maglai i njegova nova gradska vlada.Ocekivali ste promene i dobili,najvise SPS kadar i JUL.
Nismo mi krivi sto vam nije kul.Zato dobro gledajte za koga ce te glasati.Nemojte da kao nemate
kada,svakako ce biti kako drugi odluce.Izgleda da je ovakav porez samo u Subotici,koji kreira nas
gradonacelnik,da se pokaze kako je ekspeditivan,a u malo jace biznismene nece i nesme da zagrize.
uvek u pravu Odgovori
Preostaje nam samo da zamolimo gospodina Dragana Markovića Palmu da se doseli u Suboticu i da pokuša da uradi ovde ono što je uradio u Jagodini, ako se s tim slažu naši gradski oci.
ceca Odgovori
Pa nek pitaju onog Grgura iz kancelarije za p.zemljiste,iz tih se para finansiraju njihove plate, lepo je gosn Daca sinoc objasnio na skupu..
pajo Odgovori
Ako vam neodgovara porez prodajte zemlju i masine pa se zaposlite u neki market za 20000 din za 26 radnih dana po 10 sati!
student Odgovori
Naše približavanje EU prati ukidanje carina za uvoz poloprivrednih proizvoda iz tih zemalja. Te zemlje svojim poljoprivrednicima daju neuporedivo veće subvencije od naših. Oni imaju neuporedivo niže bankarske kamate. Proizvode prodajemo na istom tržištu po berzanskim cenama i na sve to Gradska uprava nam stavlja teg od 50 evra po hektaru oko vrata.
MILAN BALO Odgovori
Što se tiče kašnjenja u naplati zakupa, neka oni koji nisu u mogućnosti da ispune finansijske obaveze što se tiče zakupa, ili neka zemlja ide ponovo na licitaciju. Neka se ovo prenese nadležnima.
elena Odgovori
@pajo ako mislite da je poljoprivrednicima lako onda možete slobodno da se menjate sa njima.Drugo: sigurno ih čekaju raširenih ruku u svim marketima.Da prodaju zemlju? ...pa u stvari to je cilj da im oduzmu!Što se tiče radnog vremena oni nemaju radno vreme nego rade od jutra do sutra na suncu, na kiši...A kakva mašinerija???Ona mašinerija što većina ima to je za otpad(reč je o manjim gazdinstvima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem,o starim ljudima koji su izrađeni i to pošteno,što mnogi ni zamisliti ne mogu kako).Inače zemljoradnja je još i dalje jedina profitabilna grana,zbog toga mislim da nisu oni krivi što u marketima samo toliko zarađuju.Možete izprobati!
drp trejd Odgovori
maglai podnesi ostavku nisi ti za gradonacelnika radi ono sto znas ili neznas
Pametnjaković Odgovori
Subotički kraj je uvek prednjačio po visinama raznih poreza i dažbina i po redovitosti plaćanja istih na nivou republike.
Mi smo uvek bili primer kako i koliko treba platiti, da kažem drugačije, uvek smo bili školski primer plaćanja svih obaveza prema državi, pokrajini, gradu.
Kojeg smo se i pridržavali, ali na štetu samih građana ovog kraja, nažalost.
neutralni Odgovori
Ostrogonac ce Vam pomoci,pa taj je 20god već vlada i ništa nije uradio,e naivci biće Vam još gore,još sad kad Evropa dodje ni marketi Vas neće hteti,neka Vam Baja iz Žednika pomogne,haa uzeo čovek 200 .hiljada eura bezpovratnog kredita i on Vas zastupa.Pokušavate već stoti put,onda prime Vašu delegaciju ,obećaju im sve i Vi se povučete,nema Vam spasa...
Faca Odgovori
...ovo sa porezom i naknadom za odvodnjavanje po hektaru poljoprivrednog zemljista za mala gazdinstva je resenje za njihovo ubistvo od strane gradske vlasti
Sojic Odgovori
Maglai dole bice nam bolje.
bunjevac Odgovori
Maglai dole, biće nam bolje!
Vesko Odgovori
Maglai dole,da i nama svane bolje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.