Komentara: 6
Pregleda: 1882

Poljoprivrednici traže novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva

05.02.2024. u 12:24h
Izvor: Subotica.com
Pod kojim uslovima se ide u pasivan status, kada će početi da se rešava problem koji se tiče dugovanja paora prema PIO fondu, odnosno kada će početi da se realizuju povoljni krediti sa 1 odsto kamate - ovo su samo neka od pitanja koja muče poljoprivrednike, a zbog kojih će zatražiti novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva.
Poljoprivrednici traže novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva

Na sastanku koji je održan u subotu u našem gradu, a kom su prisustvovali prisustvovali predstavnici 15 poljoprivrednih udruženja iz cele zemlje, paori su istakli da su se, zbog nepostojanja pravilnika, javile brojne nedumice u vezi sa prevođenjem poljoprivrednika u pasivne statuse.

Smatramo da je neophopdno da se definiše pod kojim uslovima se ide u pasivan status. S obzirom da još uvek nije izašla uredba niti pravilnik, mi sada imamo brojne nedoumice i zahtevamo tumačenje, jer prelazak u pasivan status za poljoprivrednika znači potpunu blokadu rada - objašnjava predsednik subotičkog Udruženja poljoprivrednika, Miroslav MatkovićNepostojanje pravilnika doprinosi tome da svako tumači za sebe neke važne stvari. Na primer, u praksi imamo situaciju da se deo neke parcele vodi kao rov. E sad, ti rovovi su zatrpani i taj deo parcele se obrađuje, ali nama nije jasno da li paori za tu površinu mogu ostvariti subvencije ili ne. Ostaje nejasno i da li se mogu dobiti subvencije za livadu koja se obrađuje ili mora biti zemljište. To sve zahteva pojašnjenje.

Poljoprivrednici traže novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstvaUdruženja zahtevaju od države da se pozabavi i problemom koji se tiče dugovanja paora Fondu PIO.

- Nerešene obaveze ka PIO fondu ima oko 160 hiljada ljudi. Tu se stvaraju kamate, a neke su prešle i osnovna dugovanja. U Kisaču na sastanku sa predstavnicima Vlade nam je obećano da će biti otpis i reprogram, ali se niko od tada ne oglašava tim povodom - tvrdi Matković i dodaje da je neophodno hitno pokretanje kreditne linije sa 1 odsto kamate - U Kisaču nam je obećano i da će ove godine krenuti povoljni krediti sa 1 odsto kamate. Nama je važno da to krene što pre, jer je potrebno vreme da se podnese zahtev u banci, odnosno da se kredit odobri, a bliži nam se prolećna setva koju bi valjalo na vreme isplanirati. I  po pitanju ovih kredita ima nedoumica, opet zbog nepostojanja pravilnika. Ima dosta poljoprivrednika koji se prošle godine nisu razdužili pa upućujemo Vladi pitanje šta će biti sa takvim slučajevima. Mi zahtevamo da se i njima omogući da uzmu reprogram, tj. ponovo se zaduže kako bi vratili stari dug.

Poljoprivrednici traže novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstvaOsim domaćina, sastanku u Subotici prisustvovali su i predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja "Naše mleko", Udruženja "Aradac", Udruženja "Brestovački ratari", Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, "Složni Pidikanci", Saveza Banata, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja. Takođe, prirustvovali su i članovi Udruženja "Novoseljanski paori", "Dolovački ratari", Udruženja poljoprivrednika Senta, Udruženja odgajivača goveda rase limuzin, kao i članovi Kluba proizvođača iz Malog Iđoša.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1882
Povezane teme

paori

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.