Komentara: 53
Pregleda: 6477

Poljoprivrednici ne odustaju: Plavi dizel na svim pumpama bez akcize

14.11.2023. u 10:52h
Izvor: Subotica.com
Poljoprivrednici ne odustaju: Plavi dizel na svim pumpama bez akcize

Nezadovoljni poljoprivredni proizvođači iz Subotice i okolnih mesta i drugog dana protesta podvukli su da neće odustati dok se ne ispuni ono što im je obećano krajem maja i dodaju da neće prihvatiti refakciju za "plavi dizel", već isključivo plaćanje na pumpi bez akciza sa PDV-om.

Nama je u maju obećano da ćemo od 1. januara naredne godine moći da na pumpama točimo "plavi dizel" bez akcize sa PDV-om. Pošto od dogovora do danas ništa nije urađeno kako bi to bilo omogućeno paorima, resorno minitarstvo je donelo odluku da mi na pumpama plaćamo punu cenu, a onda će Ministarstvo finansija nama refundirati novac kada podnesemo zahtev. Mi smo protiv toga, jer to nije praksa nigde u okruženju i ne možemo to da prihvatimo - izričit je Damir Perčić, lokalni poljoprivrednik - Zahtevamo da se ispoštuje otpis kompletne akcize na licu mesta i da se paorima omogući da toče na svim pumpama, a ne da ljudi prelaze i po 20 kilometara sa traktorom kako bi došli do prve NIS-ove pumpe. 

Poljoprivrednici ne odustaju: Plavi dizel na svim pumpama bez akcizeIako je Narodna skupština 26. oktobra usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara po kom je taksa za odvodnjavanje ukinuta od naredne godine, odnosno umanjena za 50 odsto ove godine, lokalni poljoprivrednici tvrde da im nisu stigla nikakva pisana rešenja o otpisu polovine ove naknade za 2023. godinu.

- Početkom godine dobili smo račun za odvodnjavanje, a krajem maja postignut je sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede da se otpiše 50 posto takse ove godine, odnosno da se ona u potpunosti ukine sledeće godine. Međutim, ja do dana današnjeg nisam dobio nikakav papir na kom piše da ne treba da izvršim uplatu u celosti, a ne vrši se ni povraćaj novca onima koji su ranije izvršili uplatu. To praktično znači da smo još u obavezi da platimo taksu za celu godinu - dodaje Perčić - Uređenje berze je još jedna izuzetno bitna stavka koja se tiče uređenja tržišta i ovlašćenih skladištara. Ovo onemogućava monopol. Praktično, to bi nam omogućilo da robu smestimo kod ovlašćenog skladištara i dobijemo menicu zahvaljujući kojoj trgujemo i kupujemo ono što nam treba. Pošto ja sada nemam ovlašćenog skladištara, prinuđen sam da robu prodam odmah i to po nižim cenama. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 3 nedelje
Komentara: 53
Pregleda: 6477
Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

poljoprivrednici

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.