Komentara: 4
Pregleda: 2021

Poljoprivredna udruženja protiv prodaje zemlje strancima

27.05.2015. u 14:51h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Četiri udruženja i asocijacije poljoprivrednika protive se prodaji i davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta strancima po bilo kom osnovu.
Poljoprivredna udruženja protiv prodaje zemlje strancima

Povodom dugo najavljivane izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u čijoj izradi do sada udruženja poljoprivrednika nisu učestvovala, predstavnici četiri asocijacije poljoprivrednika su usaglasili stavove, kako bi bili uključeni u donošenje novih rešenja.

Njihovi stavovi, izneti u saopštenju za javnost, bazirani su na prosperitetu sela i očuvanju porodičnih gazdinstava kao nosioca razvoja poljoprivrede.

Osim protivljenja prodaji i davanju u zakup državnog zemljišta strancima po bilo kom osnovu, predstavnici poljoprivrednika zahtevaju i prodaju 200.000 hektara odbradivog poljoprivrednog zemljišta.

Prema njihovom predlogu, ovu zemlju treba prodati registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci fizička lica koja su u aktivnom statusu najmanje tri godine, s tim da bi kupovina bila ograničena na maksimalno 20 hektara u prvom krugu, sa zabranom otuđenja od minimum 10 godina.

Iza ovih stavova stoje Asocijacija poljoprivrednika sa sedištem u Novom Sadu, Klub 100P plus, takođe iz Novog Sada, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije iz Požarevca i Savez Agrarnih udruženja Vojvodine iz Sente.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2021
Povezane teme

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.