Komentara: 0
Pregleda: 3047

Politika "skrojila" cenu gasa

21.11.2008. u 18:30h
<p>"Suboticagas" je podigao cenu kubnog metra ovog energenta za 47,02 odsto od 15. novembra, iako je najavljivano veće poskupljenje. Usklađivanje cene gasa sa vredno&scaron;ću barela nafte na svetskom trži&scaron;tu već oko nove godine znatno će oboriti tro&scaron;kove grejanja ovim gorivom - smatra direktor &bdquo;Suboticagasa"</p>
Politika "skrojila" cenu gasa

Gotovo mesec dana bilo je potrebno da prođe da bi zahtev „Suboticagasa" da kubni metar gasa poskupi za 53,9 odsto i to retroaktivno od 15. oktobra dobio pred kraj prošle nedelje svoj konačan oblik: poskupljenje iznosi 47,02 procenta za široku potrošnju sa primenom od 15. novembra! Dakle, nova cena kubika je 37,41 dinara, dok je po prvobitnoj računici trebalo da bude gotovo 40 dinara po kubnom metru.

- Javno komunalno preduzeće „Suboticagas" sačinilo je kompletnu kalkulaciju svojih cena na bazi poskupljenja gasa za distributere od 59,9 odsto - kaže Grgo Horvacki, direktor „Suboticagasa". - Po metodologiji Republičke agencije za energetiku došli smo do jedne prosečne cene, ali je političko opredeljenje na nivou grada bilo da se ipak u ovom momentu ne izvrši kompletno usklađivanje cene energenata za sve kategorije potrošača, tako da je odlučeno da za domaćinstva korekcija bude manja. Opterećenje je na neki način prebačeno na „ostale" potrošače - tehnološke, poslovne ili kombinovane koji su svi sada u jednoj grupi - i povećanje je, doduše, manje nego što bi bilo po dosadašnjoj metodologiji proračunavanja, ali ipak više od proseka - objašnjava Grgo Horvacki.

Da li će biti izmena u načinu formiranja cene gasa što se tiče marži, na koje je bilo dosta povike kao jedan od glavnih uzroka enormnog poskupljenja gasa?
- Očekujemo da će vlada Republike Srbije u skorom vremenskom periodu, da li do Nove godine ili odmah posle nje ustanoviti cene na bazi metodologije koja obuhvata sve prihode i sve rashode i troškove po sistemu otvorenih kalkulacija - dakle, nije sistem marži - gde se za svako distributersko preduzeće, a ima ih 36 u Srbiji, ustanovljava realna cena gasa. Ovaj metod nije ništa novo i primenjuje se već u Evropi, i u Mađarskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj gde se na taj način određuje cena. To je jako bitno jer u ovoj oblasti ima kod nas i privatnog vlasništva i društvenog i državnog, a u narednom periodu najverovatnije će preovladati privatno i država će biti ta koja će praktično regulisati cene i štititi potrošače uz obezbeđivanje normalnih uslova rada preduzećima.
Građani mogu da se teše da će ih gas stajati nešto jeftinije nego da je primenjena prvobitna kalkulacija, šta očekujete što se tiče daljeg kretanja cena ovog energenta s obzirom da je barel nafte već prilično pojeftinio na svetskom tržištu? Da li će doći do pada potrošnje u odnosu na dosadašnju?

- Verujemo da će takođe krajem ove ili početkom naredne godine doći do nove korekcije cene gasa - ali naniže, i to znatno, imajući u vidu kretanje cene barela nafte na svetskom tržištu koja je pala sa nekih 120 do 140 dolara na oko 60 dolara. Cena gasa se isto tako tromesečno usklađuje sa ovim parametrima, što znači da će u kalkulaciju ući oktobar, novembar i decembar, i verujem da će nam „Srbijagas" na osnovu uredbe vlade Republike Srbije smanjiti sadašnju cenu. Što se tiče same potrošnje, imamo u čitavoj ovoj situaciji sreću da su temperaturni uslovi bili izuzetno povoljni ove jeseni, tako da naši potrošači još nisu u situaciji da troše značajnije količine gasa. Takođe, ovih dana se može uočiti da sve više korisnika pristupa termoizolaciji svojih kuća, najviše stiroporskim masama i demit-fasadama, što je vrlo efikasno i relativno jeftino rešenje da se značajnije uštedi energija, bez obzira da li će doći do pada cene gasa ili ne - kaže Grgo Horvacki. M. Radojčin

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3047
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.