Komentara: 0
Pregleda: 2387

Politički razvod?

20.01.2010. u 19:28h
Izvor: RTV Yueco
Politički razvod?

Kako je došlo do razilaženja između stranaka okupljenih oko Demokratske stranke i Saveza Vojvođanskih Mađara u subotičkoj Skupštini?

Sudeći po zvaničnim izjavama sa jedne strane u pitanju je racionalizacija gradske uprave, gde su dva člana gradske vlade iz SVM-a razrešena dužnosti a njihovi resori pripojeni njihovim stranačkim kolegama, a sa druge - kršenje koalicionog sporazuma po kome u gradskom veću SVM-u i stranke oko DS-a dele vlast.

Mađarska koalicija, tačnije SVM, na poslednjim izborima ostvarila je rezultat kojim se baš i nisu mogli pohvaliti. U Subotici, većinu je osvojila koalicija oko DS-a, koja je uz podršku Bunjevačke stranke Vojvodine i SPS-a mogla sama formirati vlast. Na pokrajinskom nivou koalicija oko DS-a osvojila je većinu, dovoljnu da sama formira vlast, dok je na republičkom nivou za vlast kolaciji oko DS bila potrebna podrška poslanika SVM-a da formiraju vlast. To su i dobili. Za uzvrat, SVM ostaje na vlasti u Subotici i u Vojvodini.

Ova koalicija, koja je iziritirala mnoge glasače stranaka oko DS-a, funkcionisala je godinu i po. A onda, na najvažnijem glasanju u Skupštini Srbije, glasanju za budžet, SVM uskraćeuje podršku DS-u. Tadić ovaj potez označava kao „nizak udarac“, demokrate izjavljuju da revanšizma neće biti i uz podršku novih saveznika izglasavaju budžet za ovu godinu. Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić najavljuje da će biti promena u gradskoj vladi - smanjivanje broja članova veća na račun SVM-a, čime oni faktički gube vlast. Predsedniku SVM-a Ištvanu Pastoru se to nije ni malo dopalo, te je gradonačelniku predao ostavke članova veća iz njegove stranke. Odbornici SVM-a napuštaju zasedanje Skupštine grada, DS obezbeđuje kvorum i usvaja razrešenja dva člana veća. Time je, i zvanično, formirana nova većina a SVM posle 18 godina, bar što se izvršne vlasti u Subotici tiče – prelazi u opoziciju.

Na osnovu ankete, čini se da je građanima dosta prepucavanja ova dva politička partnera, te da i od jednih i od drugih očekuju konkterne rezultate. U trenutnoj političkoj situaciji, politikolog Boško Kovačević smatra da DS mora preuzeti odgovornost za ovaj grad.

Koliko je komplikovan odnos između DS-a i SVM-a najbolje ilustruje anegdota koju je 20. decembra 2007. objavio nedeljnik "Vreme". Naime, dan ili dva pred izbore Boris Tadić dolazi u Suboticu. Pošto mu se to nije dopalo, pita ga sada počasni predsednik SVM-a Jožef Kasa: „Zašto baš u Suboticu dođe poslednjih dana kampanje?“ Tadić je odgovorio: „Mnogo volim kuvani kukuruz u tvom gradu“, na šta Kasa replicira: „Da sam znao da ga toliko voliš, lično bih ti poslao punu korpu - za Beograd!“

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2387
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.