Komentara: 2
Pregleda: 1987

Političke igre oko "novog" pozorišta

10.04.2010. u 09:42h
Izvor: Politika Online
<p>Zgrada ovog pozori&scaron;ta trebalo bi da bude zavr&scaron;ena do 2012. godine, obećano je i iz državnog i iz pokrajinskog vrha, ali se jo&scaron; uvek ne zna ko će od maja finansirati njegovu dalju izgradnju</p>
Političke igre oko "novog" pozorišta

Pre dva dana, u pokrajinskoj vladi održan je sastanak na temu finansiranja rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, potvrđeno je „Politici". Naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da je vođena oštra rasprava, ali da je na kraju zaključeno da će u najskorijem roku biti raspisan tender za treću fazu rekonstrukcije i izgradnje teatra, te da će biti isplaćena zaostala dugovanja izvođačima radova.

Od sredine decembra prošle godine traje nedoumica ko će prihvatiti da finansira treću, finansijski najzahtevniju, fazu u rekonstrukciji i izgradnji subotičkog teatra, koja bi trebalo da staje oko 650 miliona dinara. Suma je definisana na osnovu završnih građevinskih radova, kao i plaćanja dela pozorišne opreme koju je, zbog specifičnosti, potrebno ranije poručiti. Do sada, prva i druga faza zajedno nisu koštale toliko, ali su i njih pratili stalni problemi u finansiranju.

Da postoje problemi u finansiranju javno je izrekao Jožef Kasa, kao predsednik upravnog odbora Narodnog pozorišta krajem prošle godine, kada je za opstrukciju optužio koalicione partnere DS-a, G17 plus na republičkom nivou i SVM na lokalnom nivou, tvrdeći da se do ministra kulture ne može doći, a da je SVM, iako tada u lokalu zadužen za oblast kulture, potpuno nezainteresovan za ovu investiciju. Kasa je izrazio bojazan da ovaj projekat neće ući u program NIP-a za ovu godinu, što se i potvrdilo, iako je iz NIP-a pre dve godine finansirana prva faza izgradnje pozorišta.

Zbog neizvesnosti u daljem toku finansiranja, Jožef Kasa je 9. februara ove godine razgovarao na ovu temu i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji ga je uputio da ovo pitanje razreši sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Predsednik vlade je tokom razgovora sa Jožefom Kasom, kako smo tada izveštavali, naglasio da potrebnih 20 miliona evra za završetak rekonstrukcije pozorišta za Srbiju nisu velik iznos i da će novac biti obezbeđen.

U međuvremenu, izvođač, Konzorcijum subotičke firme „Jumol" i somborskog preduzeća „Kalos", ima obavezu da do maja ove godine završi poslove na drugoj fazi u ukupnom iznosu od 200 miliona dinara. Do sada urađeni su građevinski radovi u visini od 150 miliona dinara, od čega je pokrajina dužna izvođačima nešto manje od 10 miliona dinara.

Rekonstrukcija i izgradnja Narodnog pozorišta, kao najstarijeg teatra u zemlji, koje je podignuto 1853. godine, otpočela je juna 2007. godine a podrazumevala je rušenje većeg dela zgrade i izgradnju novog dela sa tri sale, što je bila investicija vredna oko 30 miliona evra. Prva faza je finansirana iz NIP-a, druga faza iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja, a za sada nije imenovan finansijer treće faze koja bi trebalo da otpočne najkasnije juna ove godine. Ipak, kako se čulo nakon razgovora Jožefa Kase sa rukovodstvom države, početkom godine, svi su čvrsto rešeni da se izgradnja Narodnog pozorišta završi kako je i planirano 2012. godine.

Inače, pre početka rekonstrukcije predstavnici Republike, Pokrajine i grada Subotice potpisali su zajednički protokol o finansiranju ove investicije po kojem preuzimaju obavezu da snose troškove rekonstrukcije u odnosu 45:45:10. U protekle tri godine Pokrajina i Republika su naizmenično snosile troškove rekonstrukcije, dok je Subotica svoj deo redovno uplaćivala, ali sada još nije definisano kako će do kraja biti rešeno finansiranje završetka radova na teatru.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1987
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.