• Pregleda: 13751

Policijska akcija na suzbijanju kriminala i korupcije - Hapšenja i u Subotici

Policija Srbije je tokom jučerašnjeg dana u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Srbije uhapsila 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku. Na teritoriji Subotice uhapšene su tri osobe.
Policijska akcija na suzbijanju kriminala i korupcije - Hapšenja i u Subotici

Osumnjičenima koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje na teret se, između ostalog, stavljaju dela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita zloupotrebe službenog položaja, pronevere, ali i dela opšteg kriminala poput - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti.

U okviru suzbijanje korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su pričinili štetu budžetima Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od 8.350.106 evra.

Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući i rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža, zatim bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotari u Pančevu i zaposleni u EDB Niš.

U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija. Takođe, oduzeto je i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.

Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu. Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

U Subotici uhapšena odgovorna lica preduzeća "Agro tehnolodži" i "Kompani SU Azotara"

Subotička policija, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsila je M. V., odgovorno lice preduzeća DOO „Agro tehnolodži“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela poreske utaje, u saizvršilaštvu i uz pomaganje 11 osoba, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od avgusta 2015. do aprila 2017. godine, u nameri da izbegnu obavezu utvrđivanja i plaćanja akcize i poreza na dodatu vrednost na izvršen promet žestokih alkoholnih pića proizvođača DOO „Agro tehnolodži“, organizovali ilegalnu proizvodnju. Sumnja se da su posredstvom više privrednih subjekata alkoholna pića uneli u veleprodajne i maloprodajne objekte, kao i da su koristili neverodostojnu dokumentaciju i fiktivne poslove.

Na ovaj način, kako se sumnja, izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 87.703.129 dinara i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 50.953.954 dinara.

M. V. je osumnjičen i da je u saizvršilaštvu sa drugom osobom prilikom prestanka obavljanja delatnosti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, pri preregistraciji privrednog društva DOO „Agro-techonolgy“ u Prištini, nije Ministarstvu finansija vratio neiskorišćene akcizne markice u čijem posedu su faktički bili.

Na ovaj način izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 189.424.012 dinara, a budžet republike Srbije oštećen je za oko 2.780.349 evra. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

Policija je takođe uhapsila P. M. i J. Ć, odgovorna lica preduzeća  DOO ''Kompani SU Azotara'', zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od juna 2013. do septembra 2015. godine na ime neizmirenog dugovanja prema PD ’’Grain International’’ Novi Sad ovom privrednom društvu prepisali u vlasništvo veštačko đubrivo u količini oko 1.600 tona, koje nisu imali na svojim zalihama. Sumnja se i da ovom privrednom društvu nisu izmirili dospele obaveze na ime preuzetih sirovina za proizvodnju, iako su ih prodali i naplatili od svojih kupaca.

Na ovaj način, P. M. i J. Ć. su, kako se sumnja, ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 993.823 evra, za koliko je i oštećen PD ’’Grain International’’ Novi Sad. Osumnjičenima je, po nalogu nadležnog tužilaštva, određeno zadržavanje do 48 sati.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

35
ffilozoff Odgovori
Kad ce hapsit poznate,velike igrace?
ffilozoff
M.V..to je kralj Backe???
AlwaysUltra Odgovori
Koliko smo se vakijeh vesti naslušali još od doba Baba Jule i Deda Slobe preko dosmanlija pa sve do današnjih dana šešeljoida ??
Brojati bi mogli da nove godine , a ne bismo našli jednu jedinu u kojoj je neko osudjen ili da je nekome oduzet deo plena.
Ovo je obična , rutinska zajednička vežba podgojenih pandura i njihovih kolega iz podzemlja i zajedničkih dobrotvora iz tzv sudova !!!
NIKO BITAN Odgovori
Svaka cast, bar da ste krenuli malo.
Samo ipak mislim da su nasi inspektori i dalje korumpirani,
Jer i dalje postoje firme koje nisu ujavile svoje radnike i niko nista ne preduzima u vezi toga, vec samo o jednom a to je da li su te firme izmirile dugovanja drzavi i ostalo.
E pa tako se to neradi, počnite malo da vodite računa o tome da li su ljudi prijavljeni, da li dobijaju na vreme plate, da li rade onako kako im u ugovoru stoji, a ne da rade u kancelarijama a vode se kao cistaci ulica i ostalo ili obrnuto... Da li rade stvarno tih 40 sati nedeljno ili je to samo formalno da i inspektori imaju sta da prilože tamo nadređenima.
sofi
Svi problemi koje si nabrojao su evidentni, međutim oni nisu u domenu policijskih inspektora nego drugih inspekcijskih organa, poreske uprave, inspekcije rada i sl.
ffilozoff
#sofi vidim da ste bili u policiji,ili ste i dalje,pa Vam postavljam pitanje-Zasto gradonacelnik nije zadrzan 48h zbog pretnje smrcu? Pitanje 2-zasto se neki koji su se enormno obogatili u zadnjih 5-6 god.(npr. pokupovali pola Palica),ne privedu na informativni razgovor?? Pitanje 3 Ko je ubio Mirka hajicara? Pitanje 4 Ko je ubica male Milice? Pitanje 5-Zasto se ne privedu korumpirane sudije i tuzioci u ovom gradu(zna se sve!) ? Pitanje 6-Ko ce ispitati zaposljavanja u EV ? Pitanje7,8,9.....
Realan Odgovori
Uhapsimo naše zarad promocije nas, pa ih pustimo proglašene nevinima da i dalje rade za nas i isplatimo im odštetu od koje imamo koristi.
Srbin Odgovori
Šta,samo troje uhapšeno,ovo je selektivna pravda?Ako bi se ušlo u totalnu borbu protiv kriminala i korupcije,samo za teritoriju Subotice i Sombora,bi trebalo izgraditi 5 novih Zabela,pa to su opštine koje su i bukvalno na očigled svih stanovnika opljačkane i uništene,privreda uništena,radnici ostali bez posla,a političke strukture iste lopove primale u svoje redove,jer su donirale veliki novac istim političkim struktuma!
oštećeni poverilac Odgovori
Šta je sa subotičkom stečajnom mafijom koja je oštetila bužet na milione evra, ovi su male bebe naspram stečajne mafije, poreske uprave, PIO fonda i drugi državni institucija.
Petar Lakovic Odgovori
Ako od tih 93,trenutno,makar 20 njih bude pravosnažno osuđeno na zatvorske kazne i zaplena nezakonito stečene imovine to je veeeelikibuspeh za našu državu. Ne kažem ovo bez razloga,jer sem osumnjičenih državnih službenika,ostali su svi povratnici u vršenju krivičnih dela a gle čuda-na slobodi i neosuđivani. I taj naš "privrednik" Mal.Pre. je zamislite neosuđivan a putera na glavi kolko hoćeš! Malo predstave za narod i lake zarade za advokate pohapšenih i svi zadovoljni! Da nije tužno bilo bi smešno. Ujedno pohvala sa Policiju oni su svoje odradili.
Igor Odgovori
A sta je sa lažnim alkoholom koji se prodaje u skoro svim nocnim klubovima...?
Kix Odgovori
Ode Milojko u prdaru.
Milutin Odgovori
Hapsi nasa milicijo lopov je lopov ma kako se zvao i molio a vi sudije dozovite se pameti i oduzimajte imovinu pogledajte sta ta trojica imaju sigurno posteno steceno.
sofi Odgovori
@ffilozoff
Policajac nisam niti sam bio. Ja sam po struci diplomirani pravnik i nekoliko puta sam objašnjavao čime se bavim i šta radim. Odgovor na pitanja koja ste postavili svakako treba da se da međutim trebalo bi mnogo više prostora nego što daje ovaj portal. Što se tiče pritvaranja ( ne samo gradonačelnika već svakog počinioca krivičnog dela), treba da znate da pritvor nije kazna već mera koja treba da obezbedi nesmetano vođenje postupka i koja se određuje kada su za to ispunjeni strogi zakonom propisani uslovi. Što se tiče drugih pitanja pošto vidim da znate ko je pokupovao pola Palića i ko krade u ovom gradu pa lepo izvolite kod nadležnog tužioca pa mu prenesite sve što znate. Za druga pitanja zaista nisam kvalifikovan da dajem odgovore pošto ne radim u policiji tako da ne mogu odgovoriti na to ko je ubio Mirka i malu Milicu, ali oni sigurno rade po tim predmetima. Mada eto kao običan građanin mislim da se ne može porediti zločin nad Milicom i ubistvo Mirka.Izvolite kod tužioca
ffilozoff
Glup odgovor,a i navukli ste se na pitanja.... to su opsta pitanja,za sistem,a NE za Vas,malog partijskog pacova...
sofi Odgovori
@ffilozoff
Da dopunim. To što se "sve zna" nije dovoljno da se neko privede pravdi. Zato kažem izvolite kod tužioca sa DOKAZIMA. Međutim, pošto vidim da sve znate pa i to koje sudije i tužioci su korumpirani, možda nećete da im se obratite. Ako je to razlog imate republičkog tužioca, Visoki savet sudstva pa se obratite njima. Najlakše je tipkati po tastaturi i izigravati sveznalicu. Po toj logici po kojoj se u ovom malom gradu sve zna ja bih na robiju mogao poslati pola Subotice, ali zna se da su dokazi ti koji počinioca nedela šalju u zatvor. Pošto ćete mi sada verovatno optužiti da sam sudija ili tužilac moram vas razočarati da nisam sem što sam davnih osamdesetih bio sudijski pripravnik volonter ali se zbog nepotizma i veza i vezica nisam mogao zaposliti u sudu, jer je i u ta vremena koja vi nazivate sretnim i za kojima žalite važilo pravilo da jači k.. j... Za vas imam samo jedno pitanje. Šta nije tačno u mom komentaru o nadležnostima, odgovorite mi i ja vam skidam kapu.
ffilozoff
Vidim da sam Vas pogodio u DNK,pa se polako ispovedade,ko pred Bogom....A to kako me nazivate sveznalicom,to mi je posao da 10,100,1000,...sveznalica naprave red i da NE dozvole debilima da se osile....naravoucenije-dok bude Nas ffilozoffa,bice i da radi guza!!!
Vladimir Odgovori
Žrtva sam strašne diskriminacije koju je nadamnom sprovela Muzička škola u Subotici uz pomoć inspekcije prosvete u Subotici, inspekcije rada u Subotici, Sekretarijata obrazovanja AP VOjvodine, Ministarstva rada.
Za najokrutnije zločine nad mojom ličnošću direktno su odgovorni i Osnovni sud u Subotici, Viši sud u Subotici, Apelacioni sud u Novom Sadu i Vrhovni kasacioni sud. Postupali su skrivljeno sa odlučnom namerom i voljom da zaštite javnu ustanovu, Muzičku školu u Subotici u vršenju najokrutnijeg zločina mimo Zakona o opštem upravnom postupku, mimo Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i mimo Zakona o radu, samo zato što nisam hteo da platim mito koji mi je direktorka Škole Edit Barlai tražila i zato što sam putem sredstava javnog informisanja obznanio javnosti privredno-prosvetni kriminal u školi i partisko zapošljavanje u njoj.
Videćemo dali će ove zločine da istražuje i procesuira Tužilaštvo za organizovani kriminal.
ffilozoff
Vladimire imas Moju podrsku,i bori se do kraja-UNISTITI debile na bilo kojoj vlasti,ako su korumpirani i bahati,i NE treba ih se bojati,vec-polako oterati,pravno u proslost,ili zatvor......
AlwaysUltra
Ako očekujete pomoć od naših sudova - da li je dosadno i otrcano reći da je nećete i nećemo dočekati. Ovde je taj sistem pustio najdublje korenje i neće se menjati sam od sebe , a nema više ko da ga menja - mladi od 1991g. odlaze odavde (što je po meni negde i kukavički umesto da se bore za promene još dok su bili velika sila) - i postali smo zemlja nemoćnih staraca , koji još malo pa strepe da li će uskoro i bez penzija ostati.
Taj sistem je pre gotovo sto godina lepo opisao Arčibald Rajs u svojem zaveštanju na francuskom jeziku ''Ecoutez les Serbes'' (Čujte Srbi) - i taj sistem je konačno doveo do toga da smo postali obično groblje.
Pomenuta gospoja će se još naprimati love i nauživati (naš kukavički narod će joj dati i zadnju paru) - makar će ovom zemljom uskoro svirati samo Pogrebni marš ...
sofi Odgovori
@ffilozoff
Ja sam na vaša pitanja odgovorio, a Vi na moje niste. Kada nemate argumentr jedinin odgovor vam je uvek al' baš uvek "glup komentar". Što se tiče guze dok je takvih kao Vi stvarno je treba držati uza zid i paziti da vam ne ispadne sapun jer može biti svašta pošto za drugo i niste.
ffilozoff
hu,hu,hu,
kole Odgovori
m.v. izlazi uskoro,firma se vodi na madjarske drzavljane(nek oni razduze markice).samo treba da obeca da ce se maniti backe
a za ostale kriminalce,ubice,reketase,betonaše u subotici nije vise dosta brankica (omeksala se),samo eliot nes ili nova sablja.
sofi
Da li znate rezultate sablje? Sem zemunskog klana stradale su sitne ribe koji su nakon višmesečnih pritvora oskobođeni. Država je nakon sablje morala da isplati ogromne naknade štrta zbog neosnovanog pritvora, a to je plaćeno od naših para. Da nije bilo ubistva premijera Đinđića ni zemunci ne bi pali. Udarili su na državu i zato se ista i obračunala sa njima. Navedite mi još neku krupnu ribu koju je sablja zakačila. Ni jednu. Svi tajkuni su se nafatirali u privatizacijama nakon 5.oktobra i sad su oni ugledni građani koji uživaju u plodovima svoga "rada". To su im omogućili pojedinci iz vlasti za debelu apanažu. Međutim to nije karakteristika samo Srbije. Marks je to nazvao prvobitnom akumulacijom kapitala (u prevodu ko šta zgrabi) i kroz nju je velika većina država prošla u vreme prilikom prelaska iz feudalizma u kapitalizam. Za razliku od njih mi smo iz feudalizma ušli u socijalizam i preskočili kapitalizam kao fazu u razvoju društva. To što smo tada propustili stiglo nas je sad.
kole
ne znam vaš krug poznanika ,ali nama ,mojim prijateljima 5 oktobar znači pad diktature ,i nove šanse da deca ne ginu u 21 veku u sred evrope u ratu.tajkuna,profitera bilo i za vreme tita,slobe,bogami i danas ima lopova,više zbog balkanskog podneblja,navike,vaspitanja nego zbog trenutnog sistema.a što se sablje tiče nama nije smetalo,ostalo nam u sećanju da su hapšene do tada nedodirljive osobe.
kole
ok,ubedili ste nas.da su sve te firme propale zbog pada slobe a ne zbog kleptomanskog mentaliteta .da su najvise dece na ratistu ginula posle pada milosevica.eventualno ako ste vernik,malo da se pomolite da se vrate 90
kole
ako smo vec poceli ,te firme koje spominjete su komunisticki giganti koji nisu za opstanak na trzistu.partizan,sever,29,agrokombinat,integral itd. su megalomanske stvorevine koji nisu pratili trziste i menjanje svetskih prilika.jednostavno izgubili su bitku u samostalnom privredjivanju bez pomoci drzave .niko u svetu nije ostao bez elektromotora,niko nije ostao bez mesa,bicikla,samo drugi pametniji,sposobniji, manje skloni kleptomanstvu su se pojavili na trzistu i oni preuzeli nase mesto.
kole
a ko je trebao da bude vlasnik tih super preduzeca?
sofi Odgovori
@kole
O kakvoj vi demokratiji govorite. Da li onoj u kojoj je po mojoj slobodnoj proceni bez posla u Subotici ostalo bar 15000 ljudi (samo u Severu 4000). O demokratiji u kojoj su zavladali krizni štabovi koji su kao najgora pošast u istoriju poslali veliku većinu fabrika Partizan, Zorku, Sigmu, Subotičanku, Željezničar, Mladost, Agrokombinat (pitajte Veska kakva je to pljačka bila), Peščaru, Meteor, Ravnicu, Fa-fu Javor,29.Novembar, Podrum Palić da li još da nabrajam. Dobro ste rekli za Vas i vaše prijatelje je to i možda bila demokratija jer ste se debelo okoristili. Pitajte radnike gore navedenih firmi šta misle o toj vašoj demokratiji. Tog 5. Oktobra u fotelje su zaseli neostvareni sindikalisti, neškolovani pojedinci, osvetnici, samoupravljači iz vremena socijalizma. Od te demokratske promene ne možemo da se oporavimo evo već 17 godina. Da ne govorimo o neispunjenim snovima, željama, nadama svih onih koji su od 24.9. do 5.10. uporno svakodnevno marširali uz zvuke bubnjeva.Smešno.
AlwaysUltra
Isti ti ljudi sada vladaju pod skutima SNS - nešto ne vidim bilo koga od njih da je smenjen ili na nekoj možda vremenskoj kazni ili da je barem ostao bez onoga što je stekao u tim vremenima - uprkos tome što vaša stranka već šestu godinu apsolutno vlada ostacima ove zemlje.
sofi Odgovori
@alweysultra
Nismo se razumeli ja sam sve ovo i napisao kao jedan od onih koji su polagali nade u neke promene ali koji se je nakon toliko godina razočarao u sve one koji su nas vodili, preletali pa nas opet vode i kojima nema kraja.
sofi Odgovori
@kole
ja bih samo zamolio da moje reči ne tumačite kako to vama odgovara, zaključke koji ne proizilaze iz mog komentara ostavite za sebe. Jedno je činjenica da su toliki ljudi ostali bez posla u firmama koje su propale posle 5. oktobra u kojima je uglavnom nasilnim putem došlo do smene rukovodstava a da je nama svima obećavano med i mleko, prosperitet, ulazak u EU do 2005. i slične bajke. Zašto je nekome bilo u interesu da te firme uništi. Prvo su pljačkaški motivi u pitanju a drugo želja stranog kapitala da dođe na naše tržište, ali tako što će prethodno uništiti sve što je iole vredelo u ovoj državi sa ciljem da dobiju jeftinu radnu snagu i skupe proizvode koje će plasirati uglavnom na strana tržišta. Pazite samo jedan primer, a vi ako ste pametni zaključite nešto i sami. Da li je Sever u Bajmoku imao pogon mikro motora koji su prodavani svuda u svetu. Jeste. Ko sad proizvodi te iste motore. Pa strana firma u industrijskoj zoni Mali Bajmok. Tih je primera puno u celoj državi
Boze petra Odgovori
Sofi, zar ti stvarno mislis da su Sever, 29.Novembar, Bratstvo itd. propali posle 5.oktobra?!
sofi
Pa zar nije u Severu do 5. oktobra bilo zaposleno 5000 radnika a kada su išamarali Krajningera taj broj se stalno smanjivao. Pa zar nije Bratstvo do 5. Oktobra proizvodilo i remontovalo vagone a onda ga preuzela ona tri kriminalca i da ne dođoše ovi stranci Slovaci ništa od njega ne bi bilo. Ja sam i posle 5.oktobra ako me sećanje ne vara jeo gotova jela 29. Novembra i najbolju domaću paštetu čijeg se mirisa sećam i danas. Zar nije Meteor imao ekskluzivne poslovne prostore u gradu a onda su u fotelju postavili iskompleksiranog sindikalistu i tzv. fudbalskog trenera koji je sve upropastio za gdinu dana. Da li još da obrazlažem. Gospodine mnogo toga ja znam i zaista bi mogao puno pričati na tu temu. Ja sam se u sve razočarao već 6. oktobra kada sam video da svak gleda sebe i da mu opšti interes nije bitan, već mu je glavni cilj da obezbedi sebe i što bolju startnu poziciju. Svemu tome je u znatnoj meri doprineo Dinkić uništavanjem naših banaka koje su mogle kreditirati privredu.
VladimirTomić Odgovori
Poštovani Sofi, potpuno ste u pravu, nasilno menjanje rukovodstva upravo ima za cilj materijalno i moralno satiranje radnika i u suštinskoj je vezi sa pljačkaškom privatizacijom, firmi i uništavanjem bića i duše ustanove. Peti oktobar je samo naizgled bio "borba" za demokratiju. U suštini jedina svrha tog događaja je manipulacija očajnim masama radi pozicioniranja jedne nove manjine oko koje se homogenizovala drugi prsten lažne snaga onih koji su zagovarali poštovanje ljudskih prava.Tada su be nazivali demokratama, borcima protiv SPSovaca i radikala a potom su sa njima bili u kohabitaciji dabi danas svi zajedno činili jezgro SNSa. Kod nas je problem što se sve treba gledati ne kroz teks nego kroz teksturu jer je tekst koji političari izgovoraju isljučivo sračunat na obmanu građana koji su sada već potpuno dezorijentisani ophrvani i slomljeni i u beznadežnom položaju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.