• Pregleda: 3013

Pola veka Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

Tribinom, na kojoj su istaknuti članovi osnivačke skupštine svedočili kako je to izgledalo pre 50 godina, započelo je obeležavanje jubileja Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo", koji u ovoj godini proslavlja pet decenija postojanja.
Pola veka Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko  kolo" osnovan je 18. januara 1970. godine u Velikoj većnici Gradske kuće, pod nazivom Hrvatsko kulturno umetničko društvo "Bunjevačko kolo" s ciljem da čuva, neguje, razvija i unapređuje bogatu narodnu, kulturnu, umetničku i duhovnu baštinu bačkih Hrvata-Bunjevaca. Osnivačka skupština okupila je oko 350 zvanica, za prvog predsednika je izabran Ivo Stantić, potpredsednici su bili Josip Buljovčić i Pajo Pavluković, a sekretari Naco Zelić, Milivoj Prćić i Grgo Bačlija.

- "Bunjevačko kolo" je iznedrila Dužijanca iz 1968. i 1969. godine, kao i pokušaj osnivanja ogranka Matice hrvatske 1969. godine. Pošto je taj pokušaj propao, nađen je kompromis da se osnuje hrvatsko kulturno umetničko društvo kao udruženje građana. Radilo se isključivo o kulturološkom pokretu, jer su u to vreme u Subotici delovali samo OKUD "Mladost" i KUD "Bratstvo", te se ukazala potreba za osnivanjem kulturnog društva Hrvata-Bunjevaca - priča Grgo Bačlija. - U to vreme, "Kolo" su osnovali sredovečni ljudi, od kojih je većina do danas preminula, a svega 10 odsto nas koji smo svedočili osnivanju "Kola" je nadživelo i dočekalo ovaj jubilej.

Nakon svega tri godine rada, "Kolo" je pretrpelo brojna politička previranja, te je bezmalo 120 istaknutih članova isključeno iz javnog života, a 1973. godine iz naziva je uklonjena i reč "hrvatsko". Novo ime glasilo je Kulturno umetničko društvo "Bunjevačko kolo", a rad je sveden na, kako svedoči i kratak film Zvonimira Sudarevića, "igranje i tamburanje". Ipak, "Kolo" je opstalo, čuvajući i negujući tradiciju Hrvata-Bunjevaca, a današnji naziv nosi od 1995. godine, od kada su se aktivnosti razgranale na organizaciju brojnih manifestacija i sekcija, poput literarne, dramske, muzičke, likovne i folklor.

- Na poziv Aleksandra Temunovića, jedna grupa nas mladih se okupila u tadašnjoj Zanatskoj komori da učimo bunjevačke igre. Tada nismo ni bili sigurni u šta će se ta naša igra pretvoriti, jer 1969. godine još uvek nije bilo zvanično osnovano "Bunjevačko kolo" - priseća se Ružica Šimić, koja je od samog početka bila aktivna u folklornoj sekciji. - Kada je u januaru 1970. godine osnovano, ubrzo smo iz Zanatske komore prešli u bivši Grafičarski dom u Ulici Jožefa Atile. Za koreografa je izabran Ivan Pešut, u ono vreme zasigurno najbolji plesač u Subotici, i tada počinjemo ozbiljnije da radimo. Tamo smo bili sve do 1973. godine, kada "Kolo" dobija prostorije u Preradovićevoj ulici, gde se i danas nalazi.

Tribina "Kako je nastalo Bunjevačko kolo" bila je, kako je objasnio sadašnji predsednik Lazar Cvijin, prva od mnoštva manifestacija kojima će se u ovoj godini obeležiti veliki jubilej, a centralna proslava biće u junu, kada će se svečanom akademijom proslaviti pet decenija postojanja.

- Prvi predsednik Ivo Stantić rekao je tada, u svom govoru, sve ono što važi i danas. To je pravac koji i danas sledimo i molim se Bogu da nam podari taj žar i odlučnost koju su imali prva uprava i prvi članovi, kada je bilo još teže voditi i biti član "Bunjevačkog kola". Da to nikada ne smetnemo s uma i da jednoga dana naš centar predamo narednim generacijama koje će čuvati kulturu i tradiciju Hrvata-Bunjevaca - poručio je Cvijin.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

21
Luka Odgovori
Uvik Bunjevac...i samo Bunjevac....
Zeleni zub
Dosadan si vise botu sa tim uvik i uvek.Ko te placa za to???
Roki
Smiri se Bajicu,prosetaj malo
Luka
Zeleni zub seljacino nepismena....Napisao sam samo uvik? Neznam sta ti nije jasno....Za razliku od tebe neplaca me niko...Ali smetaju mi slicni tebi placene Rvatine koja hvala bogu nikad necu biti.....Ti si virovatno od Zigmanova pulen....Novokomponovana Rvatina....Za razliku od tebe ja sam uvik Bunjevac i samo Bunjevac....
Trovach
Ja sam Bunjevac i izjasnjavam se kao Hrvat. Svako ima pravo na svoje misljenje, tako da postujem i Vas stav.
SRBIJA Odgovori
Nacionalnost-Bunjevac, veroispovest-Katolička, državljani-Srbije. Ovako se osećaju i ponašaju Bunjevci koje ja poznajem, a sa jednim od njih sam i kum! Nije mi jasno zašto komšije Hrvati hoće da ih prisvoje da su isto što i oni, a oni sa njima nemaju nikakve veze?!
Mario
Zato sto u.tase zele nasu bracu bunjevce pohrvatiti!
Samo istina Odgovori
Ovo je dokaz da rvati nemaju nista svoje ovde jer ih i nema.Na zalodt sve su to odnarodeni Bunjevci,poznatiji kao janicari.No mi se drzimo onoga sto vam smeta,braca uvik i uvek zajedno!Sa vama ujacima ni na kafu.
sa majura
prosvetlio si me, nisam znao šta sam dok tvoj komentar nisam pročitao
Tuzan radnik Odgovori
Veliki "hrvati" vec 50 godina, e da vas vidi Stipan..
JOVAN Odgovori
Ako se neki Bunjevci oce izjasniti kao Srbi neka dobiju pravo da se izjasne kao Srbi a ovi koji oce da se isjazne da su Hrvati neka se izjasne da su Hrvati. A oni koji su Bunjevci neka budu Bunjevci i sta je tu problem?
Simpo
Nije problem izjasnjavanje vec prisvajanje i zabrana izjasnjavanja. Ovo nije hrvatski vec bunjevacki kulturni centar - prisvajanje. Prisvaja se i jazik i obicaju i kompletno kulturno nasledje. Donedavno je bilo zabranjeno da se izjasnis da si Bunjevac. Sve ovo potice od crkve i hrvatskih fasista. Crkvene mise su nekada bile iskljucivo na bunjevackom a sada nema. Eto kako katolicka crkva ne priznaje Bunjevce i njihovo izjasnjavenje. Gleda ih kao Hrvate. Pre svega katolicka crkva, pa onda i hrvatske organizacije Bunjevce gledaju kao izrode, vredjaju i nipodostavaju. Dzaba pravo na izjasnjavanje kada su sva ostala prava koja proizilaze iz tog prava ukinuta. Izgubljenja je sustina izjasnjavanja.
Dado Odgovori
Nece bas biti da se zvalo hrvatsko do pre koju godinu...ima nas koji znamo
Istina...
@DADO

Istina je neprijatelj lažima. Džaba znate kada oni svoje laži ("istine") brane propagandom, grantovima, ucenama, uklanjanjem i likvidacijom. Da li Vi imate takvu mašineriju? Ili imate izdajnike koji bi i rođenu majku (bunj. nanu) prodali.
Grgur Odgovori
Ja sam Bunjevac, isto su mi bili i tata i deda i pradeda, i ja ove Bunjevce koji tvrde da su Hrvati ne priznajem. Ili si Bunjevac ili si Hrvat.
Istina... Odgovori
Iako znam da je komentar uzaludan osećam dužnost da napišem. Onaj drugi lokalni informativni portal je nezdrav, loš, katastrofalan po ljude. Leglo je agenture kreatora sve svetske nesreće. Za potrebe lokalnog delovanja reč je o patološkoj diskriminaciji, netrpeljivosti, mržnji i progonu Bunjevaca i Srba. Na njemu se glas Bunjevaca i Srba ne čuje, ne vidi. Ukoliko i propuste po koji, čisto da zadovolje privid slobode, suživota, jednakosti... biva zasut monstruoznim uvredama i klevetama. O cenzuri ne treba trošiti reči, ona je otvoreno gebelsovska.

Žao mi je grada u kome sam rođen, radio, stvarao, gradio. Za sebe i za druge. Želeo svima bolje. On mrzi. On ne želi bolje. U toj mržnji ubija bolje i nestaje.

Komentar je uzaludan. Oni nikada neće stati.
SRBIJA Odgovori
GRGUR..... čovek je najbolje rekao, ili si Bunjevac ili si Hrvat, ne možeš biti i jedno i drugo. Bunjevci su narod priznat u Srbiji i tu žive, normalno bi bilo da su privrženi i prisniji Srbiji i Srbima, jer sa Hrvatima nemaju nikakve veze. Srbi i Srbija gde žive ih nikad nisu pritiskali da se izjasne ko Srbi, a Hrvati sa kojima nemaju nikakve veze ih stalno svojataju. Bunjevci ostanite to što jeste!!!
Oi nznm pravopis Odgovori
Sloba vam dao nacionalnost... pre 7-8 godina ko god je hteo zaraditi 500 dinara, mogao je tako sto se upisao u bunjevacku nacionalnu manjinu... posle je morao otici i glasati za mirka... znam gomilu madjara, krajisnika, licana koji su to uradili.e sad, mnogi su zaboravili da se odjave posle glasovanja pa su ostali bunjevci...
SW Odgovori
A sta ce onda Bunjevcima Hrvatski pasos?
Trovach
Kako zasto? Dobro je biti Hrvat kada ti to odgovara. Ja sam Bunjevac i Hrvat, pa nemam hrvatski pasos (putovnicu), pa cak ni madjarski. Imam srpski pasos, uglavnom govorim i pisem srpskohrvatski i ne trudim se da pricam ikavicom, ni ijekavicom jer nisam navikao.
MORAM REĆI Odgovori
Ovo su sve glumci, dobijaju dobre pare za to da šire mržnju i vrbuju ljude u svoje krugove. Jasno se videlo koliko ih ljudi podržava na nedavno održanim izborima, koliko Hrvata zaista interesuje ovo "Hrvatstvo" koje oni prezentuju i forsiraju.
Pre svega je važno biti kršćanin, slediti put koji nam je pokazao Isus, a Boga zaista ne interesuje da li je neko Hrvat, Bunjevac, Mađar, Srbin niti je to "karta za raj"!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.