Komentara: 21
Pregleda: 4656
Foto

Pola veka Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

20.01.2020. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Tribinom, na kojoj su istaknuti članovi osnivačke skupštine svedočili kako je to izgledalo pre 50 godina, započelo je obeležavanje jubileja Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo", koji u ovoj godini proslavlja pet decenija postojanja.
Pola veka Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko  kolo" osnovan je 18. januara 1970. godine u Velikoj većnici Gradske kuće, pod nazivom Hrvatsko kulturno umetničko društvo "Bunjevačko kolo" s ciljem da čuva, neguje, razvija i unapređuje bogatu narodnu, kulturnu, umetničku i duhovnu baštinu bačkih Hrvata-Bunjevaca. Osnivačka skupština okupila je oko 350 zvanica, za prvog predsednika je izabran Ivo Stantić, potpredsednici su bili Josip Buljovčić i Pajo Pavluković, a sekretari Naco Zelić, Milivoj Prćić i Grgo Bačlija.

- "Bunjevačko kolo" je iznedrila Dužijanca iz 1968. i 1969. godine, kao i pokušaj osnivanja ogranka Matice hrvatske 1969. godine. Pošto je taj pokušaj propao, nađen je kompromis da se osnuje hrvatsko kulturno umetničko društvo kao udruženje građana. Radilo se isključivo o kulturološkom pokretu, jer su u to vreme u Subotici delovali samo OKUD "Mladost" i KUD "Bratstvo", te se ukazala potreba za osnivanjem kulturnog društva Hrvata-Bunjevaca - priča Grgo Bačlija. - U to vreme, "Kolo" su osnovali sredovečni ljudi, od kojih je većina do danas preminula, a svega 10 odsto nas koji smo svedočili osnivanju "Kola" je nadživelo i dočekalo ovaj jubilej.

Pola veka Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

Nakon svega tri godine rada, "Kolo" je pretrpelo brojna politička previranja, te je bezmalo 120 istaknutih članova isključeno iz javnog života, a 1973. godine iz naziva je uklonjena i reč "hrvatsko". Novo ime glasilo je Kulturno umetničko društvo "Bunjevačko kolo", a rad je sveden na, kako svedoči i kratak film Zvonimira Sudarevića, "igranje i tamburanje". Ipak, "Kolo" je opstalo, čuvajući i negujući tradiciju Hrvata-Bunjevaca, a današnji naziv nosi od 1995. godine, od kada su se aktivnosti razgranale na organizaciju brojnih manifestacija i sekcija, poput literarne, dramske, muzičke, likovne i folklor.

- Na poziv Aleksandra Temunovića, jedna grupa nas mladih se okupila u tadašnjoj Zanatskoj komori da učimo bunjevačke igre. Tada nismo ni bili sigurni u šta će se ta naša igra pretvoriti, jer 1969. godine još uvek nije bilo zvanično osnovano "Bunjevačko kolo" - priseća se Ružica Šimić, koja je od samog početka bila aktivna u folklornoj sekciji. - Kada je u januaru 1970. godine osnovano, ubrzo smo iz Zanatske komore prešli u bivši Grafičarski dom u Ulici Jožefa Atile. Za koreografa je izabran Ivan Pešut, u ono vreme zasigurno najbolji plesač u Subotici, i tada počinjemo ozbiljnije da radimo. Tamo smo bili sve do 1973. godine, kada "Kolo" dobija prostorije u Preradovićevoj ulici, gde se i danas nalazi.

Pola veka Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

Tribina "Kako je nastalo Bunjevačko kolo" bila je, kako je objasnio sadašnji predsednik Lazar Cvijin, prva od mnoštva manifestacija kojima će se u ovoj godini obeležiti veliki jubilej, a centralna proslava biće u junu, kada će se svečanom akademijom proslaviti pet decenija postojanja.

- Prvi predsednik Ivo Stantić rekao je tada, u svom govoru, sve ono što važi i danas. To je pravac koji i danas sledimo i molim se Bogu da nam podari taj žar i odlučnost koju su imali prva uprava i prvi članovi, kada je bilo još teže voditi i biti član "Bunjevačkog kola". Da to nikada ne smetnemo s uma i da jednoga dana naš centar predamo narednim generacijama koje će čuvati kulturu i tradiciju Hrvata-Bunjevaca - poručio je Cvijin.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola Obeležavanje 50 godina Bunjevačkog kola
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 4656
Povezane teme

bunjevačko kolo

hkc bunjevačko kolo

hrvatski kulturni centar bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.