• Pregleda: 2452

Pokušaji ilegalnih prelazaka granice intenzivirani tokom letnjih meseci

Na našim najfrekventnijim prelazima ka Evropskoj uniji, carinici se gotovo svakodnevno susreću sa migrantima koji na ilegalan način pokušavaju da pređu državnu granicu, a od početka godine, zaključno sa 8. julom, otkriveno je više od 850 takvih slučajeva.
Pokušaji ilegalnih prelazaka granice intenzivirani tokom letnjih meseci

Kako je saopšteno iz Uprave carina, najviše pokušaja migranata da se ilegalno domognu neke od zemalja Evropske unije zabeleženo je na graničnom prelazu Horgoš, koji su se intenzivirali u poslednjih nekoliko nedelja.

Najpre je 27. juna u tri kamiona pronađeno njih devet. Tada je snimak sa skenera pokazao po tri ljudske siluete u tri kamiona, dva srpska i jednom makedonskom. Prvi je sa Kosova i Metohije ka Nemačkoj transportovao pvc stolariju, u drugom su se nalazile čelične trake namenjene slovačkom tržištu, dok je treći prevozio tovar lubenica iz Albanije ka Češkoj.

Dan kasnije, carinici su otkrili još dvojicu migranata u tovaru makedonskog kamiona, koji je transportovao negazirane sokove namenjene holandskom tržištu.

Tri pokušaja su sprečena i 2. jula, a u svakom su učestvovala po trojica aktera. Migranti su otkriveni kako u dva srpska kamiona natovarena tepisima i ambalažom za mađarsko i slovačko tržište, tako i u šleperu koji se iz Makedonije uputio ka Poljskoj sa tovarom auto-navlaka za sedišta.

Da ne biraju tovar u kojem će pokušati da se sakriju, svedoči i slučaj trojice migranata pronađenih 3. jula u tovaru semenki suncokreta, koji je iz Srbije upućen ka Francuskoj. Dan kasnije u jednom srpskom kamionu, punom aluminijumskog otpada za nemačko tržište, otkrivena su još trojica migranata.

Nije retkost ni da krijumčari ljudi na različite načine pokušavaju da prevare carinike i sakriju migrante, koji u želji da se domognu neke od zemalja Evropske unije, pristaju i na manje bezbedne varijante poput skrivanja između čeličnih cevi, u kutijama, šupljinama auto guma, pa čak i hladnjačama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Mare Odgovori
Zasto ne bismo izgradili neke kuce za ove izbeglice?
SHM
Zato sto mi nemamo veze sa tim ratom, zato sto imamo dovoljno svojih problema, zato sto se oni ne bi prilagodili evropskom nacinu zivota i kulturi, zato sto su se vec desavali napadi i pokusaji pljacke i silovanja, zato sto je svaka pametna drzava odbila da ih primi i zato sto je ova migracija planski izazvana od strane Sorosevog korporacijskog kartela!
Ljilja Odgovori
Pun je grad migranata. O njima niko ne brine, ne zna im se broj, kako se hrane i oblače. Uselili su svaku praznu kuću ili firmu, ostavljaju gomilu smeća za sobom i ničega ih nije strah, ali mene i decu jeste da izađemo na ulicu u popodnevnim časovima jer se grupišu na bunaru kod Majšanskog mosta i kupaju. Ničega ih nije sram i ovde su mesecima, interesuje li nekoga to?
Deki99 Odgovori
Haha, ovacarina kad treba da radi svoj posao, ne radi ga (čitaj uzimaju mito i oštećuju državu), a kad ne treba da radi svoj posao, onda ga radi (čitaj hvata migrante i zadržava ih ovde umesto da ih pušta dalje). Zato ćemo i propasti. xD
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.