• Pregleda: 4667

Pokušaj krijumčarenja lobanje i rogova muflona

Carinici su za vikend na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja lobanje i rogova Argalskog muflona.
Pokušaj krijumčarenja lobanje i rogova muflona

Kosti su otkrivene na izlazu iz Republike Srbije, u kombiju britanskih registraskih oznaka kojim je upravljao britanski državljanin sa saputnicom. Oni su putovali na relaciji Peking-Istanbul-London i na pitanje carinika odgovorili su da nemaju ništa za carinjenje.

Detaljnom kontrolom prtljaga i vozila, u saradnji sa graničnom policijom, u drvenom sanduku između sedišta među ostalim suvenirima pronađen je jedan par rogova i kosti glave nepoznate životinje za koju je postojala sumnja da se radi o zaštićenoj vrsti.

Putnici su u Republiku Srbiju ušli preko graničnog prelaza Preševo i prilikom ulaska nisu stavili robu pod nadzor. Za određivanje vrste rogova, konsultovan je Pavle Јovanović, rukovodilac Grupe za sprovođenje CITES Konvencije, koji je potvrdio da se radi o zaštićenoj vrsti i to: "Ovis Ammon Argali" – argalski muflon.

Protiv pomenutog britanskog državljanina pokrenut je prekršajni postupak, dok su rogovi i lobanja argalskog muflona privremeno zadržani.

Izvor: Uprava Carina

povezane teme

3
bukin Odgovori
Pošteni Englezi?
savo Odgovori
I šta su sada postigli sa time što su im oduzeli...? na osnovu toga napreduju u karijeri ili dobijaju činove...bezveze....Šta ako su oni lično bili uzgajivači,pa njima pripadaju rogovi...nerazumem.
bukin Odgovori
@savo: Pa lepo ti pise u tekstu da nisu stavili robu pod nadzor, odnosno nisu je prijavili i sad Englezi kao svetski putnici i bivsi kolonijalisti neznaju propise.Sve se moze ali po zakonu.
Probaj ti da nesto slicno uradis prilikom ulaska ili izlaska iz Engleske.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.