Komentara: 29
Pregleda: 6183

Pokret "Dosta je bilo": 170 prekobrojnih, nepoznat broj nepotrebnih

05.02.2016. u 11:36h
Izvor: GrO Pokret "Dosta je bilo"
Saopštenje Gradskog odbora Pokreta "Dosta je bilo" Subotica prenosimo u celosti.
Pokret "Dosta je bilo": 170 prekobrojnih, nepoznat broj nepotrebnih

Skupština Grada Subotice usvojila je na jučerašnjoj sednici, odluku o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu koje će njihov broj biti smanjen za oko 170. Tako će u svim javnim službama sada na neodređeno vreme ostati nešto više od dve hiljade radnika.

Kako se uopšte došlo do ovog broja „ viška“ zaposlenih? Da li je javnost prethodno bila obaveštena o sistematizaciji svih radnih mesta u svim javnim preduzećima i ustanovama? Aktuelni saziv lokalnog parlamenta ,svakako nije odlučivao o svojim otkazima, jer su mnogi od sadašnjih  odbornika zaposleni u tim istim javnim preduzećima , često, na izmišljenim radnim mestima. Pokret „Dosta je bilo“ se zalaže da se u javnim preduzećima uvede sistematizacija koja sadrži spisak svih radnih mesta, opis radnog mesta, potrebne kvalifikacije i merila radnog učinka. Neophodno je da se objavi i ko je trenutno zaposlen na tom radnom mestu (bez imena i prezimena osim za rukovodioce): godina rođenja, pol, kvalifikacije (tačan naziv upisane i završene škole, datum upisa, datum diplomiranja, prosek, radno iskustvo sa nazivom poslodavca i radnog mesta pre zaposlenja) i datum zaposlenja. Građani treba da imaju uvid i u kvartalne radne učinke  svih zaposlenih po sistematizaciji, uključujući i pokrenute disciplinske postupke. Transparentnost podrazumeva i kvartalno merenje plana poslovanja i objavljivanje izveštaja o radu. Tek nakon ovako objavljenih podataka videla bi se  pravo stanje u javnom sektoru. Tako bismo saznali da višak sigurno ne čine baš svi od ovih 170  uskoro bivših zaposlenih, već bi možda došli do nekih drugih 170 ,a verovatno bi taj broj bio i daleko veći.

Uskoro će izbori. Biće to dobra prilika da građani iskoriste svoju moć i daju otkaz svima koji decenijama unazad zloupotrebljavaju poverenje svojih birača. Dosta je bilo.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Pokret "Dosta je bilo"
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 29
Pregleda: 6183

Povezana vest

Povezane teme

racionalizacija radnih mesta

stranačko zapošljavanje

zapošljavavanje u javnim preduzećima

partijsko zapošljavanje

zapošljavanje u javnom sektoru

pokret dosta je bilo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.