Komentara: 37
Pregleda: 2740

Pokrenuta inicijativa za ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jeziku

30.06.2023. u 13:53h
Izvor: Subotica.com
Pokrenuta inicijativa za ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jeziku

„Narodno pozorište –Nepsinhaz- Narodno kazalište“  je natpis koji Subotičani i njihovi gosti najpre ugledaju kada prošetaju centrom grada. Dok se u našem gradu mogu pogledati pozorišne predstave na sprskom i mađarskom jeziku, na hrvatskom do decenijama unazad nije moguće. Kako bi se to promenilo, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz podršku Hrvatskog nacionalnog saveta i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pokrenuo je inicijativu da se ponovo osnuje Drama na hrvatskom jeziku.

- Hrvati su deo ovog grada i, kao i ostale nacionalne zajednice, dali su svoj doprinos njegovom razvoju u svim aspektima.  Dok ostale nacionalne manjine, Rusini, Rumuni, Slovaci i Mađari imaju svoja pozorišta, što kao samostalne ustanove, što kao scene u okviru pozorišne kuće, Hrvati to nemaju i po tom uzoru želimo da ostvarimo svoja prava u pozorišnom svetu - objašnjava Nevena Baštovanović, autorka Elaborata o ponovnom osnivanju Drame na hrvatskom jeziku.

Pokrenuta inicijativa za ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jezikuIstorija se seća da je 1747. godine u Gramatikalnoj gimnaziji odigrana prva predstava na hrvatskom jeziku.  Hrvatsko narodno kazalište osnovano je 1945. godine, zavesu je podigla premijera drame „Matija Gubec“ Mirka Bogovića, a šest godina kasnije sa mađarskim pozorištem spojeno je u jednu kuću „Narodno pozorište – Nepsinhaz“, gde rade drame na hrvatskom i mađarskom jeziku. Od 1958.godine Drama na hrvatskom, preimenovana je na Dramu na srpskohrvatskom jeziku.  Potom dolazi Ljubiša Ristić i osniva KPGT (Kazalište-Pozorište - Gledališče-Teatar), te od 1985. do 1995.  radi samo jedan ansambl i potpuno se gubi hrvatski predznak.

- Profesionalno pozorište ne postoji, ali je zato amaterska scena je živa i bogata i može da bude baza za osnivanje ansambla Drame na hrvatskom, koja bi imala svog lektora, direktora i reditelja. Podršku u ovom koraku obećali su nam i članovi pozorišta iz Hrvatkog narodnog kazališta iz Osijeka. Najpre bi sarađivali unutar kuće, sa ostale dve dram, a potom bi radili koprodukcijski sa pozorištima iz Hrvatske, dok se ansambl ne formira. Finansirali bi se iz budžeta Republike Srbije uz podršku Hrvatske  – objašnjava Nevena. - Svesni smo da to ne može da se radi preko noći, da je potrebno vreme da se to institualizuje i organizuje kroz plan koji sadrži Elaborat.

Pokrenuta inicijativa za ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jezikuPo rečima Vladimira Hana iz Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, prezentacija je pokazala opravdanost reosnivanja Drame na hrvatskom u čemu će ova ustanova pružiti svesrdnu podršku.

- Čuli smo odgovore na pitanja „zašto“, „sa kim“ i „za koga“, ostaje „čime“ i „kada“, a deo odgovora na ta pitanja leži na nama. Spremni smo da damo svaku podršku, organizacionu i u ljudstvu, dok se ne iškoluju ljudi koji će tu raditi. Želja nam je da sjajne odnose koje imamo sa subotičkim pozorištem još uvek produbimo – ističe Han.

Pokrenuta inicijativa za ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jeziku

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 37
Pregleda: 2740
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

drama na hrvatskom jeziku

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatska nacionalna manjina

hrvatski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.