Komentara: 6
Pregleda: 2948

Pokrenuta inicijativa da Subotica postane Regionalni centar za medijaciju

30.07.2017. u 10:45h
Izvor: Subotica.com
U prvoj polovini godine ombudsmanu se za pomoć obratilo čak 1.000 građana. Građane, kao i ranijih godina, najčešće muče problemi vezani za izdavanje ličnih dokumenata, situacije iz oblasti radnog prava, kao i neažurnost administracije. Pokrenuta je i inicijativa da Subotica postane Regionalni centar za medijaciju
Pokrenuta inicijativa da Subotica postane Regionalni centar za medijaciju

I pored izmena Zakona o opštem upravnom postupku, po kojem  su organi dužni da pribavljaju podatke o kojima se vodi službena evidencija, građani i dalje do ličnih dokumenata, češće, dolaze preko zaštitnika građana.

- Među razlozima zbog kojih su nam se građani obraćali i dalje dominiraju „lična stanja“. Sugrađani koji nemaju uredna dokumenata i dalje se radije obraćaju nama, plaćaju takse, jer preko nas mnogo brže i lakše dobijaju neophodna dokumenta.  Bilo je mnogo starijih sugrađana koji kada su trebali da zamene lične karte, u opštem upravnom postupku utvrđeno je  da uopšte nisu upisani u knjigu državljana.  Oni su zaista u velikim  nevoljama, jer nemaju lična dokumenta što ih sprečava da ostvare svoja stečena prava, poput prava na penziju. Obraćali smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi rešili te predmete preko reda, jer ima mnogo građana koji su bolesni i žive u jako teškim uslovima - kaže zaštitnik građana Subotice, Zlatko Marosiuk.

Povrede prava na rad i „ćutanje“ administracije bili su među najčešćim razlozima obraćanja zaštitniku građana u prvoj polovinu godine.  

- Sad se najčešće obraćaju radnici kojima preti otkaz, dolaze prvo da se raspituju kod nas  po kojima osnovama mogu dobiti otkaz. U toj situaciji pozitivno je što traže savet i interesuju se da li je bolje da potpišu sporazumni raskid radnog odnosa, a to im mi nikad ne savetujemo - kaže Marosiuk. - Najviše pritužbi građana i ove godine bilo je zbog neažurnosti Centra za socijalni rad, podsetiću da smo prošle godine otkrili da je preko 200 predmeta  „ležalo“ kod jednog referenta. Potrebno je što pre rešiti te predmete, jer su u pitanju zahtevi za socijalnu pomoć, te su ti ljudi u jako teškoj materijalnoj situaciji.

U prethodnom periodu bilo je i 25 medijacija, a pokrenuta je i inicijativa da Subotica postane Regionalni centar za medijaciju.

- Priključila nam se i jedna advokatska kancelarija koja želi da učestvuje, a obratili smo se i Regionalnoj privrednoj komori da se i oni uključe zbog posebne vrste privredne medijacije. Od ukupnog broja započetih medijacija, 10 je sporazumno rešeno, a imali smo samo jedan slučaj gde je jedna stranka rekla da sigurno nećemo doći do zajedničkog rešenja. U Subotici su jako česte medijacije u sporovima vezanim za zajednička dvorišta u centru grada - kaže Marosiuk. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2948
Povezane teme

ombudsman

Zlatko Marosiuk

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.