Komentara: 2
Pregleda: 1848

"Pokreni se! Znanjem protiv dijabetesa" - predavanje o "dijabetičkom tanjiru" u petak na Otvorenom univerzitetu

24.10.2023. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
"Pokreni se! Znanjem protiv dijabetesa" - predavanje o "dijabetičkom tanjiru" u petak na Otvorenom univerzitetu

Subotičko Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti započinje realizaciju projekta pod nazivom "Pokreni se! Znanjem protiv dijabetesa", u okviru kog će biti upriličeno niz predavanja otvorenih za sve Subotičane, a sve u cilju sprovođenja skrininga i edukacije građana kako bi se sprečilo rapidno povećanje broja obolelih. Prvo predavanje zakazano je za petak (27. oktobar) od 16h na Otvorenom univerzitetu (1. sprat, sala 121) kada će o "dijabetičkom tanjiru" govoriti predsednica ovog udruženja dr Hajnalka Požar.

Osobe koje žive sa dijabetesom moraju kontrolisati unos ugljenih hidrata u svakodnevnom jelovniku. Takođe, moraju da obraćaju pažnju na kvalitet ugljenih hidrata, kao i na kvalitet i količinu masnoća i soli. Zato je od izuzetnog značaja da sastave jedan održiv jelovnik koji podrazumeva pravilan način ishrane - počinje priču dr Požar - U Subotici sa dijabetesom živi između 13 hiljada i 15 hiljada ljudi, a procenjuje se da svaka druga obolela osoba ne zna za svoju dijagnozu. Jedan od ciljeva našeg projekta "Pokreni se! Znanjem protiv dijabetesa" i jeste sprovođenje skrininga među stanovništvom.

"Pokreni se! Znanjem protiv dijabetesa" - predavanje o "dijabetičkom tanjiru" u petak na Otvorenom univerzitetuDijabetes se sve češće javlja kod mladih, pa čak i kod dece osnovnoškolskog uzrasta, a nepravilan stil života je osnovni uzrok za rapidno povećanje broja obolelih. 

Taj savremeni stil života nalaže da češće konzumiramo brzu hranu koja je bogata praznim kalorijama, a siromašna hranljivim materijama i baš zbog toga insulinska rezistencija pogađa čak do 40 odsto adolescentkinja. Tako da je ona "predsoblje" dijabetesa i signal da već u tom mladom uzrastu nešto treba promeniti najpre u pristupu hrani, izboru namirnica i fizičkoj aktivnosti - objašnjava sagovornica - Ovim poremećajem je pogođen i veliki broj dece, a to je često povezano sa oboljenjem štitne žlezde i zapravo tada se pojavljuje prekomerna težina koja je nezavisni faktor rizika za dijabetes i druga metabolička oboljenja. Zato se trudimo da u naše aktivnosti uključimo i mlade žene koje treba da osnuju porodicu, jer se zapravo prevencija, pa i lečenje insulinske rezistencije, ali i problema sa štitnom žlezdom i dijabetesa zapravo zasniva na istim principima pravilne ishrane.

"Pokreni se! Znanjem protiv dijabetesa" - predavanje o "dijabetičkom tanjiru" u petak na Otvorenom univerzitetuInače, Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti u našem gradu funkcioniše već četiri decenije  trenutno broji oko 300 članova, a prijem novih članova vrši se tokom cele godine.

Članstvo u našem udruženju najpre podiže svest kod obolelih. Osobe koje dolaze kod nas zaista imaju dobru kontrolu nivoa šećera u krvi. Mi pružamo podršku jedni drugima i razmenjujemo iskustva i savete koji s epridržavamo u svakodnevnom životu - objašnjavaju iz ovog udruženja - Kada osoba sa dijabetesom ode na redovnu kontolu, ona se saveta lekara pridržava nekoliko dana i posle izgubi motivaciju, a mi ovde konstantno podržavamo jedni druge i ne dozvoljavamo da motiivacija iščezne. Imamo članove koji su oboleli već 40 godina i oni poznaju brojne tehnike koje mogu pomoći da se određeni zdravstveni problemi koriguju i prebrode. Uz konstantan osećaj podrškem ljudi obraćaju više pažnje na svoje zdravlje.

Sastanci članova ovog udruženja realizuju se svake druge nedelje, a za više informacija posetite njihov Fejsbuk profil ili sajt.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 1848
Povezane teme

dijabetes

dijabetičari

šećerna bolest

merenje šećera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.