Komentara: 0
Pregleda: 1542

Podrška romskim studentima u oblasti zdravstva

19.05.2014. u 18:50h
Izvor: RTV Yueco
Program stipendiranja studenata i učenika romske populacije, koji finansira Romski edukativni fond iz Budimpešte, trebalo bi da promeni lošu statistiku prema kojoj ima samo 0,3 odsto visokoobrazovanih Roma. Program stipendiranja pripadnika romske populacije u oblasti zdravstva, protekle četiri godine omogućio je dodelu 238 stipendija za studente i učenike u oblasti medicine, farmacije i stomatologije a sve sa ciljem smanjenja diskriminacije.
Podrška romskim studentima u oblasti zdravstva

Povećanje broja medicinskih radnika romske nacionalnosti jedan je od najefikasnijih načina borbe protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava u oblasti zdravlja. Pretpostavka je da će pripadnici romske zajednice, znajući da u medicinskim službama postoje i stručnjaci romske nacionalnosti, biti spremniji da u većoj meri traže i ostvaruju svoja prava u oblasti zdravlja. Zahvaljujući programu stipendiranja, pripadnica romske populacije Slađana Muratović, sigurno biti jedna od onih, koji će učestvovati u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite ove populacije.

Korisnici ove stipendije kvalifikovani su i za individualne stipendije za kurseve stranih jezika, koje finansijski podržava Romski edukativni fond, kao i učestvovanje u programu obuke za javno zastupanje i mentorstva, koje organizuje Fondacija za otvoreno društvo.

Za narednu školsku godinu neće biti otvoren konkurs za prijem novih stipendista jer pravo konkurisanja imaju samo već postojeći korisnici. Ostali studenti, koji se obrazuju u oblasti medicine a ali i drugih nauka, mogu da konkurišu do 30. maja za Romsku memorijalnu univerzitetsku stipendiju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1542
Povezane teme

Romska zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.