Komentara: 6
Pregleda: 3147

Podrška javnim medijskim servisima Srbije i Mađarske

21.12.2013. u 11:02h
Izvor: Subotica.rs
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas vršioce dužnosti direktora javnih medijskih servisa Srbije (RTS) i Mađarske (MTV) i regionalne medijske kuće na mađarskom jeziku RTV Panon - Nikolu Mirkova, Žolta Sabo Lasla i Ištvana Bodžonija. Susret u Gradskoj kući upriličen je nakon što su Nikola Mirkov i Žolt Sabo Laslo u sedištu RTV Panon u Subotici razgovarali o saradnji javnih medijskih servisa Srbije i Mađarske.
Podrška javnim medijskim servisima Srbije i Mađarske

Gradonačelnik Maglai je ocenio da je jačanje saradnje između ove dve javne medijske kuće veoma važno za naš medijski dobro pokriven region, da je konkurencija, kada je reč o televizijskim kućama, velika i da će RTS ubuduće morati da pojača prisustvo na ovom prostoru i kvalitet programa.

- S druge strane, mi spadamo među regione koji najredovnije plaćaju RTV pretplatu. Građani Subotice i okolnih mesta su svesni da se javne, odnosno društvene obaveze moraju plaćati, tako da je ovde solidan procenat naplate što se tiče pretplate za RTV, istakao je Jene Maglai.

On je izrazio zadovoljstvo što lokalna samouprava izdvaja ne mala sredstva za lokalne televizije, kao i za regionalnu RTV Panon, koja emituje program na mađarskom jeziku na teritoriji severne Vojvodine, gde živi većinsko mađarsko stanovništvo.

- Za finansiranje projekata medijskih kuća putem konkursa raspodeljujemo preko 25 miliona dinara. Većina sredstava opredeljena je za projekte elektronskih medija, znatno manje za projekte štampanih medija. Mi smo i osnivači Radio Subotice, lokalne radio stanice čiji se rad, faktički, finansira iz gradskog budžeta. Mi u tom finansijskom smislu zaista obraćamo punu pažnju medijima. Veoma mi je drago što baš u Subotici dolazi do saradnje između javnih medijskih servisa Srbije i Mađarske i lokalna samouprava će, u skladu sa mogućnostima, pružiti podršku toj saradnji, naglasio je Jene Maglai.

Žolt Sabo Laslo je rekao da je ovaj susret inicirala RTV Panon, s obzirom na to da ima ugovor o saradnji sa javnim servisom Mađarske i RTS-om, i dodao da sa velikim očekivanjem posmatra razvoj koji je započet u RTV Panon.

- Od RTV Panon, sa sadržajnog aspekta, dobijamo veoma kvalitetne priloge, a ubuduće će i njihov tehnički nivo biti takav da će zadovoljiti kriterijume jedne državne televizije. Uskoro će se ostvariti i kontakt putem optičkog kabla. To će biti još jedan korak napred u našoj saradnji, jer ćemo izveštaje iz Beograda dobijati direktno posredstvom televizije Panon, kazao je Žolt Sabo Laslo.

Nikola Mirkov je rekao da dva servisa imaju redovne kontakte kroz međunarodne organizacije i stalnu razmenu vesti i sadržaja, i da je uveren da će prostor za saradnju u budućnosti biti još veći. Ono što izlazi iz okvira ovih razgovora, kazao je, jeste pitanje dopisništva RTS-a iz Subotice.

- Nezadovoljan sam našom mrežom u Vojvodini i ne bi smelo da se dogodi da u Subotici i Somboru nemamo svoje ljude. U ovoj krizi računao bih, naravno, na onu pomoć koju lokalna samouprava može da nam pruži i koja, naravno, ne mora da bude samo materijalna. Mislim da pitanje dopisništva, uprkos svim ovim turbulencijama, moramo da pokušamo da rešimo, rekao je Nikola Mirkov.

Izvor: Subotica.rs
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3147
Povezane teme
jene maglai
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.