Komentara: 7
Pregleda: 4051

Podrška izmenama zakona o porodici i radu

17.05.2013. u 17:00h
Izvor: RTV City
U prostorijama Gradskog odbora Demokratske stranke, danas je održana konferencija za medije na kojoj je bilo reči o predlozima izmena Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.
Podrška izmenama zakona o porodici i radu

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i Zakona o radu  rezultat su peticija koje je u vidu predloga Skupštini Srbije podneo zaštitnik građana Saša Janković. Tako je otvorena mogućnost široke javne rasprave koja bi trebalo da bude što kvalitetnija i konstruktivnija kako bi se ovim izmenama poboljšao kvalitet života porodica. Za ovo je potrebna saradnja svih – zaštitnika građana, civilnog sektora, političkih stranaka i kompletnog građanstva.

Pokrajinski odbor DS i Pokrajinski forum žena ove stranke doneo je odluku da se na teritoriji pokrajine u svim gradovima i opštinama organizovano deluje  u vidu okruglih stolova, konferencija za medije i drugih promotivnih aktivnosti.

Đenđi Seleši, DS: „Sutra u većini gradova i opština, natrgu, između 11 i 12 časova, deliće se flajeri koji nemaju stranačka obeležja, gde pokušavamo građanima da objasnimo zašto je važno da se ova dva predloga izmene i dopune zakona prihvate i to što pre.“

U Subotici se očekuje učešće svih udruženja koja se bave ovim oblastima posebno udruženja građana sa decom obolelom od teških bolesti, sve to sa ciljem da se građanima približi zašto je važno da se ovi predlozi prihvate.

Kod porodica sa decom obolelom od teških bolesti ili invaliditetom do sada je po ovom zakonu posmatrana starosna kategorija do 5 godina. Sada bi novim predlogom ta granica bila ukinuta.

„Jedna od najvažnijih odredaba koja menja ovaj stav u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom i u Zakonu o radu glasi da ukoliko je osoba zaposlena ima pravo na skraćeno radno vreme sa adekvatnom novčanom nadoknadom za onaj deo koji ne radi. Više nema ograničenja vezanog za starosnu kategoriju. Druga novina je uvođenje odredbe koja daje pravo nezaposlenom roditelju da ukoliko ima mogućnost i želi, može da neguje svoje dete bez obzira na starosnu kategoriju i za to će dobiti novčanu nadoknadu u iznosu prosečne mesečne zarade.“ - izjavila je Đenđi Seleši, iz Demokratske stranke Subotica

Demokratska stranka će nastojati da u narednim danima građanima prezentuje sve izmene i odredbe koje se odnose na ovu problematiku. Oni će učiniti sve da predlozi što pre dođu pred Skupštinu Srbije gde očekuju dugu raspravu ali i podršku od strane drugih stranaka. Sredstva iz budžeta koja bi se za ovu namenu odvajala ne bi trebalo da budu prevelika te ove izmene neće biti dodatni teret za državu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4051
Povezane teme

atila čengeri

đenđi seleši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.