Komentara: 23
Pregleda: 2686

Počinje obeležavanje 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

08.11.2017. u 12:58h
Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 99 godina od ulaska srpske vojske u Suboticu, započeće u četvrtak programom "Subotica 13. novembar 1918 - 13. novembar 2017". Bogat program u trajanju od četiri dana, pripremili su Srpski kulturni centar "Sveti Sava", Bunjevački kulturni centar, Udruženje dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912 - 1918 godine i Grad Subotica.
Počinje obeležavanje 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Program će započeti sutra, 9. novembra, predstavljanjem edicije "SRBIJA 1914 - 1918", čiji su izdavači Prometej i Radio-televizija Srbije. Učesnici u predstavljanju biće pisac i priređivač Ratomir Rale Damjanović i direktor IK Prometej, Zoran Kolundžija. 

Otvaranje izložbe fotografija, posvećene poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici, zakazano je za subotu, 11. novembra. Ova izložba je tematski podeljena na celine, od kojih jednu čine portreti članova carske porodice, među kojima se posebno izdvajaju paradni portreti, dok drugu celinu čine žanr fotografije.

- U okviru druge celine izvajaju se fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane, neformalne fotografije. Zabeleženi su momenti u šetnji, razgovoru, odmoru, dečijim igrama. Ove fotografije su retkost, jer su ih radili lično članovi porodice. Sledeću celinu čine fotografije vojne tematike. Na njima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja - kažu iz SKC "Sveti Sava", dodajući da je dobro poznato da su Romanovi bili ljubitelji fotografije.

Narednog dana organizovaće se Svečana akademija sa bogatim kulturno-umetničkim programom, dok je za ponedeljak, 13. novembar, najavljeno polaganje venaca i odavanje počasti palim junacima u oslobodilačkim ratovima.

Program proslave "Subotica 13. novembar 1918 - 13. novembar 2017"

Četvrtak, 9. novembar

  • 19:00, SKC "Sveti Sava": predstavljanje edicije "SRBIJA 1914 - 1918". Izdavači - Prometej i Radio-televizija Srbije, učesnici - pisac i priređivač Ratomir Rale Damjanović i direkrot IK Prometej Zoran Kolundžija.

Počinje obeležavanje 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Subota, 11. novembar

  • 19:00, SKC "Sveti Sava": izložba fotografija "U susret Ruskom Caru. Romanovi - carsko služenje".

Nedelja, 12. novembar

  • 19:00, pozorišna sala Jadran: Svečana akademija "BRAĆA UVEK - UVIK ZAJEDNO". Učesnici -  mešoviti hor SKC "Sveti Sava", folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra, dramski umetnik Miloš Stanković, KUD Svetozar Marković iz Novog Sada, Ženska vokalna grupa "Mironosice" i recitator Anđela Stojičić.

Ponedeljak, 13. novembar

  • 10:15, Železnička stanica: polaganje venaca na Spomen ploču;
  • 10:30, Puškinov trg: pomen i polaganje venaca na spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918. godine.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 2686
Povezane teme

oslobođenje grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.