Komentara: 0
Pregleda: 3538

Počinje celonedeljna manifestacija "Muzeji za 10"

12.05.2019. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
U okviru manifestacije "Muzeji za 10", koja će se održati od 13. do 19. maja, sugrađani će biti u prilici da uživaju u brojnim besplatnim sadržajima koje su za njih priredili Gradski muzej i Savremena galerija.
Počinje celonedeljna manifestacija "Muzeji za 10"

Tema ovogodišnje manifestacije je "Muzeji kao središta kulture: Budućnost tradicije", koja se fokusira na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju poziciju kako bi postali interaktivnijiji, okrenutiji ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Tokom nedelju dana, koliko će ova manifestacija trajati, sugrađani će biti u prilici da uživaju u besplatnim programima Gradskog muzeja i Savremene galerije, koji obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu predavanja, radionica, promocija knjiga, predstava, koncerata i drugih sadržaja.

Ove godine, Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, odnosno u subotu, 18. maja, a tokom trajanja manifestacije, obeležiće se i Nacionalna nedelja muzeja.

Program manifestacije "Muzeji za 10"

Ponedeljak, 13. maj 

  • 12:00 Gradski muzej - Promocija 15. i 16. broja časopisa "Museion" Gradskog muzeja Subotica.
  • 19:00, Savremena galerija - Predavanje "Leonardo 500" koje će održati Tamara Kucor, istoričarka umetnosti. Savremena galerija Subotica se priključuje obeležavanju 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, a u toku večeri biće reči o najznačajnijih dostignuća renesansnog genija, s naglaskom na njegovo umetničko stvaralaštvo. Duh renesanse dočaraće i učenici Muzičke škole.

Utorak, 14. maj

  • 12:00 Gradski muzej - Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" autora Aleksandra Lukovića, kustosa minerolog iz Prirodnjačkog muzeja Beograd. Izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se šira javnost upozna s čvrstim telima vanzemaljskog porekla koja, prolazeći kroz atmosferu, dosegnu površinu planete i tada se nazivaju meteoritima.
  • 19:00, Savremena galerija - Razgovor sa umetnicom Emom Pešti, koji će voditi Miroslav Jovančić, kustos izložbe "Izmeštanje".

Sreda, 15. maj

  • 12:00 Gradski muzej - Promocija knjige "Barokna Bačka" autora Borbala Fabiana, Arpada Papa, Žolta Podhoranji i Žužane Korhec Pap. U knjizi je opisana istorija, etnologija i umetnost u 18. veku u Bačkoj.
  • 18:00 Gradski muzej - Dečija radionica "Magični svet instrumenata". Deca iz OŠ "Majšanski put" će se upoznati s muzičkim instrumentima iz 19. i 20. veka.
  • 19:00 Savremena galerija - Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom: razvoj ideje o savremenosti u kolekciji Savremene galerije Subotica", kustos Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

Četvrtak, 16. maj

  • 12:00 Gradski muzej - Otvaranje stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja "Priroda i čovek" i promocija kataloga "Prirodne vrednosti severne Bačke". Autori izložbe i kataloga mr Ištvan Hulo, direktor i dr Gabrijela Kajdoči Lovas, kustos i biolog-antropolog Gradskog muzeja Subotica. Katalog će da predstavi prof. dr Geza Cekuš.
  • 19:00 Savremena galerija - Projekcija filma "Hangvarázsló" o novosadskom kompozitoru Erneu Kiralju i razgovor sa rediteljem Zoltanom Šiflišem. U saradnji sa učenicima Muzičke škole, a moderator večeri je Miroslav Jovančić.
  • 21:00 Gradski muzej - Predstava nezavisne glumačke trupe Slobodna scena Subotice "Jedna uz drugu". Predstava je rezultat psihodramskih radionica i razgovora o položaju umetnica u malim sredinama.

Petak, 17. maj

  • 19:00 Gradski muzej - Predavanje "Muzeji: Čuvari prošlosti ili predmeta iz prošlosti?" koje će održati dr Ljiljana Gavrilović sa Etnografskog instituta SANU Beograd.
  • 19:30 Savremena galerija - Kreativna radionica sa polaznicima likovne radionice Italijanskog kulturnog centra Piazza Italia. Voditeljke radionice su Ksenija Kovačević, prof. likovne kulture i voditeljka likovnih programa Italijanskog kulturnog centra Piazza Italia i Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja Savremene galerije Subotica.

Subota, 18. maj - "Noć muzeja"

Gradski muzej Subotica

  • Izložbe: "Priroda i čovek" – Stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica; "Meteoriti, glasnici svemira" – izložba Prirodnjačkog muzeja Beograd; "Unter anderen – Među drugima" – izložba o podunavskim Švabama u jugoistočnoj Evropi danas, Centralni Muzej Podunavskih Švaba iz Ulma i Muzej grada Novog Sada; "Đorđe Bošan (1918 – 1984) slikar i profesor" – autorska izložba Umetničkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica; "Oskar Vojnić (1864 – 1914)" – stalna postavka; "Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830 – 1930)" – stalna postavka.
  • 17:00 "Kako je linija progovorila" – otvaranje izložbe dečjih radova Predškolske ustanove "Naša radost" inspirisanih secesijom;
  • 18:00 – 20:00 Igraonica na temu "Priroda i čovek";
  • 19:00 Koncert Subotičkog duvačkog orkestra;
  • 21:00 Koncert ženskog hora "Femina vox".

Savremena galerija Subotica

  • 17:00 – 01:00 Radionica za posetioce vezana za eksponate iz fonda Savremene galerije Subotica koji će biti predstavljeni na izložbi "U korak sa vremenom: razvoj ideje o savremenosti u kolekciji Savremene galerije Subotica".
  • 21:00 Stručno vođenje kroz izložbu "Izmeštanje" umetnice Eme Pešti. Publiku će voditi autorka izložbe i Miroslav Jovančić, kustos izložbe.
  • 22:00 Koncert "Garden Quartet"
  • Velika terasa Palić (izložbena sala) - Izbor grafika iz fonda Savremene galerije. Tokom "Noći muzeja", posetioci će ekskluzivno moći da vide manji izbor iz bogatog fonda grafičke kolekcije Savremene galerije u izložbenom prostoru Velike terase na Paliću na kojoj je delatnost počela Savremena galerija Subotica 1962. godine, tada pod nazivom "Likovni susret" Subotica.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3538

Povezana vest

Povezane teme

noć muzeja

noć muzeja u subotici

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

savremena galerija subotica

nedelja muzeja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.