Komentara: 0
Pregleda: 1435

Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom: kolekcija Savremene galerije Subotica"

13.05.2019. u 13:39h
Izvor: Subotica.com
Izložba "U korak sa vremenom: kolekcija Savremene galerije Subotica" prikazaće i objasniti glavne stavove o umetnosti od 1962. do danas, kroz pomno iščitavanje sastava njene kolekcije i istraživanje porekla akviziranih umetnina. Svečano otvaranje izložbe biće u sredu, 15. maja, s početkom u 19 časova.
Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom: kolekcija Savremene galerije Subotica"

Kolekcija Savremene galerije Subotica nastala je iste godine kada je Galerija i osnovana 1962, navodi kustoskinja izložbe Nela Tonković, istoričarka umetnosti, dodajući da je na samom početku rada, doneta strateška odluka koja je Galeriju pozicionirala i kao muzejsku instituciju, te je na taj način bio određen njen dvostruki identitet - svoj pogled prema umetnosti trebalo je da usmeri ne samo na različite pojave u sadašnjosti, već i na prepoznavanje one sadašnjosti koja će biti dovoljno dobro vidljiva iz budućnosti.

- Izložba "U korak sa vremenom: kolekcija Savremene galerije Subotica" predstavlja izbor umetničkih dela koja su pristizala u zbirke Galerije kao reprezenti shvatanja savremenosti u određenom vremenu. Birajući ova konkretna dela za otkup ili kao poklon za kolekciju i znajući da ona na taj način postaju spomenici jednog vremena, kustosi Savremene galerije Subotica tako su ostavljali trag o svom shvatanju umetničke vrednosti i njene trajnosti - navodi Tonković.

Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica, a svečano otvaranje zakazano je za sredu, 15. maj, s početkom u 19 časova. Tokom trajanja izložbe, koja će biti otvorena do 20. juna, organizovaće se prateći programi i radionice koji će biti blagovremeno najavljeni na sajtu Savremene galerije Subotica, kao i na zvaničnim Facebook i Instagram stranicama ove kulturne institucije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1435

Povezana vest

Povezane teme

izložba

nela tonković

savremena galerija subotica

otvaranje izložbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.