• Pregleda: 4098

Počinje 8. Jazziré festival

Tradicionalni festival savremenog džeza i eksperimentalne muzike "Jazziré", osmi po redu, održava se naredna dva dana u Klein house-u. Ulaz je besplatan.
Počinje 8. Jazziré festival

Jazziré je mali gradski kulturni, a u isto vreme i kulturološki događaj, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put u decembru, pred same praznike, dolaze nam umetnici iz Francuske i Mađarske, dok u domaćem dresu nastupaju vrsni muzičari iz Beograda, Novog Sada i sa Palića.

Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike - pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival.

Osmu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Prvo veče na festivalu slušamo jedan vrlo specifičan zvučni performans francuskog umetnika Anteza, zatim Hashimu - jedan od najaktivnijih beogradskih sastava koji donosi muzičku fuziju lišenu tradicionalnih stilskih obeležja, a ipak konceptualno utemeljeno i zaokruženo muzičko putovanje.

Festival se održava u društvenom baru i savremenom galerijskom prostoru Klein house, u Štrosmajerovoj 9, a obe koncertne večeri počinju u 20,30 časova.

Antez: Continuum (FR)
Hashima (Beograd, RS) Aleksandar Hristić – bubnjevi, Vanja Todorović – kontrabas, Srđan Mijalković – tenor saksofon, Igor Mišković - archtop gitara

Drugo veče posvećujemo manjim muzičkim dijalozima, slobodnoj formi i potpunoj improvizaciji. MASK u okviru jednog performansa donosi sučeljavanje dva različita pristupa sviranju istog instrumenta – trube, dok GREMI svoju koncepciju grade na dugogodišnjem iskustvu sviranja u istom sastavu (Grecsó Kollektíva), ali i nepredvidivosti koju donosi free jazz...

MASK (Novi Sad, Palić RS) Nenad Marković – truba, Lordan Skenderović - truba
GREMI duó (HU) Grencsó István – saksofoni i bas klarinet, Miklós Szilveszter - bubnjevi

Slobodna forma, istraživački koncepti u muzici, eksperiment uživo... Jazziré.
Ulaz je slobodan, dođite na vreme. Dobrodošli.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Tamara Odgovori
Prvo vece je bilo jako dobro i originalno. Francuz nas je definitivno oborio s nogu!
Dođite i sutra!
Deki Odgovori
Ja sam počastvovan što sam imao prilike da čujem zvučne pejzaže koje nam je priredio francuz Antez. Savršeno u svojoj jednostavnosti.
Čekam večerašnji program u Kleinu...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.