Komentara: 2
Pregleda: 2452

Počeo XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

26.09.2017. u 19:10h
Izvor: subotica.rs
U Skupštini AP Vojvodine danas je svečano otvoren XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „Čista energije – šansa za sve“, u organizaciji Instituta za evropske poslove (INEA) iz Diseldorfa i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Forum je otvorio ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić.
Počeo XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Promocija obnovljivih izvora energije, promocija energetske efikasnosti, promocija korišćenja biomase, promocija jednog ukupnog održivog energetskog razvoja naša je velika obaveza prema generacijama koje dolaze, rekao je, otvarajući Forum, ministar Antić, i dodao da je u narednom periodu neophodno razbiti predrasude koje u našoj zemlji još uvek postoje kada je reč o obnovljivoj izvorima energije.

Mi pionirski razgrćemo predrasude o obnovljivim izvorima energije i potrebi da tehnološki napredujemo. Velika obaveza i odgovornost nas – koji se bavimo energetikom, i vas – koji se bavite naukom, jeste da to prevaziđemo, da napravimo iskorak i objasnimo ljudima u našoj zemlji da obnovljiva energija nije alternativna energija, već da je to energija koja nema alternativu i koja će u budućnosti dominirati – istakao je Aleksandar Antić, i naveo da će Srbija do 2020. godine imati oko 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

Počeo XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Predsedavajući Foruma Tihomir Simić je, u uvodnom obraćanju, podsetio da Republika Srbija već duži period ulaže posebne napore u procesu unapređenja sopstvene energetske bezbednosti i izgradnje infrastruktura koje treba da zadovolje rastuće potrebe za energijom, i da se gotovo identični procesi dešavaju i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope, potvrđujući još jednom činjenicu: da niko na ovom prostoru ne može da dozvoli svoju pasivnost niti ležernost, da ostane izolovano energetsko ostrvo.

Briga za energetsku bezbednost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavanju zapošljavanja svih onih koji danas sa zebnjom očekuju budućnost – kazao je Simić.

Počeo XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Da bi Srbija postigla takav napredak potrebna je opšta društvena energetska mobilizacija ostvarena kroz osmišljene programe proistekle iz nacionalne strategije razvoja energetike, naveo je Simić i dodao da bi ovogodišnji Forum trebalo da ponudi odgovor kako da Republika Srbija, jačanjem svoje energetske bezbednosti, pruži doprinos jedinstvenom evropskom korpusu interesa.

Srbija mora ubrzano da načini ključne korake – od efikasnijeg uređenja i postavljanja ciljeva svoje spoljne, unutrašnje i energetske politike, do ustanovljavanja sopstvenog funkcionalnog unutrašnjeg sistema vrednosti, legitimnog i primenjivog za međunarodnu saradnju i integraciju u evropskim tržišnim procesima – podvukao je Tihomir Simić.

Počeo XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotica, kao Grad partner ovogodišnjeg Foruma, jasno opredeljena ka racionalnom korišćenju energije, primeni principa energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine, i da će u dvodnevnom radu Foruma prezentovati sopstvena dostignuća, realizovane projekte, kao i dalje planove u cilju postizanja uspešnih rezultata u ovoj oblasti.

- Subotica je, primenjujući zakonske propise, donela Program energetske efikasnosti čijom primenom uspostavlja sistem upravljanja energetskom potrošnjom i smanjenja troškova za nabavku energije  i energenata. Javna i javno-komunalna preduzeća realizuju projekte u skladu sa ekološkim i energetskim principima čime se razvoj komunalne energetike usmerava u pravcu optimalnog i održivog razvoja. Ovim racionalnim odnosom prema energiji, oslobađaju se sredstva koja će Grad Subotica usmeravati u dalje investicije - nove trendove i tehnologije.  Subotica je započela i izradu strategije i akcionog plana Subotica – ’Smart city’, čijom primenom bi vršila neprestanu optimizaciju celokupnog svog funkcionisanja – naglasio je, između ostalog, Laban.

Počeo XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Velikom broju učesnika Foruma na početku zasedanja obratili su se i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine; Dženi Sedov, zamenik šefa misije ambasade Izraela u Srbiji; Dragan Šešlija, u ime Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada; Ljubo Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije; Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a putem video-poruke Ivo Vajgl, predsednik za Jugoistočnu Evropu INEA – Institut za evropske poslove iz Diseldorfa i član Evropskog parlamenta.

I na ovogodišnjem Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama dodeljena su priznanja „TOP ENERGY“ za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Jugoistočnoj Evropi. Za posebno istaknutu posvećenost i inovativnost u oblasti čistih energetskih tehnologija dobitnici ovog priznanja za 2017. godinu su kompanija MK Fintel Wind, BK Dana Holdings i Comet Consulting Group d.o.o. Priznanja dobitnicima uručio je ministar Antić.

U okviru stručnog panela – Nove energetske tehnologije – šef Službe za energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice, Vicko Marko Mamić, govorio je o energetskoj  potrošnji u funkciji ekonomskog razvoja grada Subotice.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2452
Povezane teme

bogdan laban

obnovljivi izvori energije

energetska efikasnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.