Komentara: 2
Pregleda: 3018

Počeo upis u srednje škole

09.07.2018. u 15:08h
Izvor: Subotica.com
Počeo je upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu. Đaci koji se ne budu do sutra upisali u srednju školu imaće priliku da to učine u drugom krugu, koji će biti održan već u četvrtak.
Počeo upis u srednje škole

U najvećoj srednjoj školi, Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ od 411 slobodnih mesta, u prvom krugu popunjeno je 386 mesta, što je čak 94 odsto. Iako je u odnosu na prošlu godinu postotak upisanih niži za jedan procenat, Tehnička škola “Ivan Sarić“ je druga najpopularnija škola u gradu. 

- Na srpskom nastavnom jeziku upis je 100 odsto, dok je na mađarskom nastavnom jeziku ostalo 25 slobodnih mesta i to na III stepenu za industrijskog mehaničara a na IV stepenu na mašinstvu i na elektrotehnici. Naša škola je deci, koja će se upisati u prvom krugu, bila prva ili druga želja, čime smo jako zadovoljni - kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić.

Od 270 slobodnih mesta u Politehničkoj školi, koja obrazuje đake na četiri područja rada i tri nastavna jezika, u prvom upisnom krugu popunjeno je 216 mesta. Najviše slobodnih mesta u drugom krugu biće u odeljenjima na hrvatskom nastavnom jeziku.

- Na III stepenu na srpskom nastavnom jeziku nema slobodnih mesta, po dualnom modelu obrazovanja,  u dva odeljenja- operater za obradu drveta i  tehničar za  digitalnu grafiku i internet oblikovanje sva mesta su popunjena. Na području rada Kultura, umetnost i javno informisanje odeljenje likovnih tehničar je popunjeno. Interesovanje đaka je slično kao i prethodne godine, postoji velika razlika među obrazovnim profilima. Sa jedne strane, imamo veliko interesovanje za profile likovni tehničar i za digitalnu grafiku, a sa druge strane, odeljenja na hrvatskom jeziku su polupopunjena – objašnjava direktor Politehičke škole, Iso Planić.

Drugi upis krug biće održan u četvrtak, 12. jula od 8 do 15 časova, a đaci koji se nisu upisali u prvom krugu mogu da konkurišu na neko od preostalih slobodnih mesta. Kako stoji na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u prvom upisnom krugu nisu popunjena sva mesta u Gimnaziji „Svetozar Marković“ na društveno- jezičkom smeru na srpskom i mađarskom jeziku, na prirodno- matematičkom smeru na oba jezika, kao i na opštem smeru na hrvatskom jeziku. U Gimnaziji za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, u kojoj se nastava izvodi na mađarskom jeziku, ostalo je mesta na opštem smeru i na filološkom - za nemački jezik.

U Hemijsko-tehnološkoj školi u drugom krugu biće mesta za upis 74 đaka na srpskom i 54 na mađarskom nastavnom jeziku na tri područja rada. Iako su sva slobodna mesta na srpskom jeziku u Srednjoj medicinskoj školi popunjena u prvom krugu, za drugi krug ostalo  je 5 slobodnih mesta na smeru maser na mađarskom i 16 na smeru medicinska sestra - vaspitač na hrvatskom nastavnom jeziku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3018
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.