Komentara: 5
Pregleda: 3380
Foto

Počeo globalni događaj "Klimaton"

25.10.2019. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
Ukupno šest ekipa iz Subotice, četiri iz srednjih škola i po jedna iz IT kompanije i ekološke organizacije, pokušaće da u naredna 24 časa osmisle najbolje rešenje za poboljšanje sistema upravljanja otpadom u našem gradu.
Počeo globalni događaj "Klimaton"

Ekipa "Zaštitari" koju čine učenici Matija Marićkić, Manuela VujkovićNemanja Dejanović i profesorka Marija Peić Tukuljac iz Hemijsko-tehnološke škole, prijavili su se za učešće u "Klimatonu" kako bi sačuvali i zaštitili našu životnu sredinu. Kažu da se nadaju pobedi, ali da im je od pobede važnije da podignu svest sugrađana o štetnosti njihovog delovanja.

- Ljude stvarno nije briga šta rade našoj životnoj sredini, bacaju smeće svuda i nama je stalo da to sprečimo i da napravimo neki projekt koji će pomoći da se takve pojave smanje ili iskorene - kaže Matija. - Mi smo budući hemijski tehničari za zaštitu životne sredine, ovo je naša struka i nešto čime planiramo da se bavimo u budućnosti, tako da smo spremni i nadamo se pobedi.

Počeo globalni događaj "Klimaton"

U osmišljavanju ideja "Zaštitari" neće biti sami, budući da se na "Klimaton" prijavilo još pet ekipa iz našeg grada koje će pokušati da pronađu najbolje rešenje za poboljšanje sistema upravljanja otpadom, što je kao izazov odabrao Grad Subotica. Prema rečima Žike Reha, šefa Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, ovaj izazov je odabran jer je ove godine počeo da funkcioniše Regionalni sistem upravljanja otpadom, ali i zato što se zadati problem u velikoj meri odražava na našu svakodnevicu i životnu sredinu.

- Kako da stvaramo manje otpada, kako da manje otpada uopšte dospe u sistem upravljanja otpadom, kako da ponovno iskoristimo određene materijale i kako da se smanji količina organskog otpada koji bacamo, jesu izazovi koje smo odabrali za "Klimaton", jer verujemo da ćemo imati vrlo zanimljivih ideja koje će zaista moći da se primene u Subotici, kako bismo zajednički radili na tom cilju - rekao je Reh.

Globalni događaj "Klimaton" se realizuje kroz projekat "Lokalni razvoj otpora na klimatske promene" uz podršku programu Ujedinjenih nacija za razvoj Srbije, a njegov cilj je rađanje novih ideja i primena novih tehnologija u rešavanju problema na području zaštite životne sredine i klimatskih promena. Pored Subotice, "Klimaton" se istovremeno održavao u Novom Sadu, Čačku, Beogradu, Nišu i još oko 200 gradova širom sveta.

Počeo globalni događaj "Klimaton"

- U protekle dve godine, kroz projekat smo imali više različitih izazova na temu inovativnih rešenja, tehnološkog procesa ili biznis modela, čiji cilj je bio smanjenje emisije gasova uz efekat "Staklene bašte" i postizanje društveno-ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i njene građane. Videli smo da u Srbiji postoji veliki broj inovativnih ideja, mladih ljudi, startap-ova i naučno-istraživačkih institucija koje mogu da doprinesu u pronalaženju rešenja u borbi protiv klimatskih promena i nadamo se da ćemo kroz ovaj događaj dobiti ideje koje će moći da se primene u lokalnim samoupravama primenom principa cirkularne ekonomije - poručila je Ana Seke, koordinatorka projekta "Lokalni razvoj otpora na klimatske promene".

Proglašenje tri pobedničke ideje "Klimatona" biće sutra u 14 časova, a kako najavljuju organizatori, najbolja rešenja dobiće i podršku u realizaciji i primeni u praksi.

Izvor: Subotica.com
"Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje "Klimaton 2019" - svečano otvaranje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3380

Povezana vest

Povezane teme

žika reh

upravljanje otpadom

klimaton

klimatske promene

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.