Komentara: 1
Pregleda: 3339
Foto

"Klimaton" po prvi put u Subotici

17.10.2019. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
Globalni događaj "Klimaton" održaće se 25. oktobra u Startit centru u Subotici, a ovogodišnja tema biće usmerena na poboljšanje sistema upravljanja otpadom u našem gradu. Prijave zainteresovanih pojedinica ili timova su otvorene do 22. oktobra.
"Klimaton" po prvi put u Subotici

"Klimaton" je osmišljen kao 24-časovni događaj koji ima za cilj rađanje novih ideja i primenu novih tehnologija u rešavanju problema na području zaštite životne sredine i klimatskih promena. Ove godine se očekuje učešće više od 200 gradova iz celog sveta, među kojima je po prvi put i Subotica.

- Svaki od gradova je dobio određeni izazov, dok je Subotica dobila izazov upravljanja otpadom, te će to biti tema na koju će učesnici pokušati da osmisle rešenja koja bi trebalo da postanu održivi poslovi. Timovi će se takmičiti u idejama, stručan žiri će odlučivati o tome koja od njih je najrealnija za ostvarivanje, a kasnije ćemo im pružiti podršku u realizaciji te ideje. Predviđene su i određene novčane nagrade za tri najbolje ekipe - najavio je Lazar Kaluđerović, suosnivač Udruženja za bolje društvo.

"Klimaton" po prvi put u Subotici

Prema rečima Žike Reha, šefa Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, u pitanju je manifestacija koja prednost daje onim idejama koje su inovativne i koje otklanjaju dosadašnje stereotipe koji prate klimatske promene.

- Još uvek se suočavamo sa streotipima po pitanju reciklaže, jer većina ljudi smatra da se ceo proces reciklaže završava u trenutku kada u više frakcija odvojimo nešto što smo iskoristili. Nažalost, već dugo se suočavamo sa posledicama ovakvog razmišljanja i reciklaža je samo jedan od srednjih koraka u prevenciji upravljanja otpadom - objasnio je Reh, dodajući da je za Suboticu najvažnije da se smanji količina otpada koja se generiše, a potom i emisija ugljen-dioksida. - Stoga su naši ciljevi tako postavljeni da sa inovativnim idejama nađemo najbolji način da kroz razmenu roba i materijala, pronalaženja mogućnosti za ponovnu upotrebu, pronađemo način za smanjenje otpada koji se stvara.

"Klimaton" po prvi put u Subotici

Događaj je namenjen srednjoškolcima, studentima, start ap zajednici, nevladinim organizacijama, kao i svim zainteresovanim sugrađanima, a kako je istakao Dušan Jakovljević, suosnivač Udruženja za bolje društvo, najvažnije je da se uključi što više mladih ljudi, jer je budućnost u njihovim rukama.

- Cela struktura ovog događaja usmerena je na to da se formira grupa koja će da se osposobi tako da može da dođe do projektnog menadžmenta i načina na koji će svoj projekat ne samo da plasira, već i da nauče kako da strukturiraju svoju ideju, da je predstave na pravi način i da ta ideja dođe do nekoga ko može da pomogne njenu realizaciju - rekao je Jakovljević. 

Ovo je druga godina kako gradovi iz Srbije učestvuju u globalnom događaju "Klimaton", a pored Subotice, ove godine učešće su uzeli Novi Sad, Beograd, Čačak i Niš. Zainteresovani pojedinci ili timovi mogu da se prijave do 22. oktobra do 23:59 časova na ovom linku, a više informacija o samom događaju možete pročitati ovde.

Izvor: Subotica.com
Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019" Najava "Klimatona 2019"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3339

Povezana vest

Povezane teme

upravljanje otpadom

startit centar subotica

klimaton

klimatske promene

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.