Komentara: 10
Pregleda: 6829

Počeo Festival evropskog filma na Paliću

19.07.2015. u 16:27h
Izvor: Subotica.com
Dodelom priznanja „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji rediteljima Roju Andersonu i Želimiru Žilniku, sinoć je na Lernjoj pozorinici na Paliću počeo 22. Festival evropskog filma.
Počeo Festival evropskog filma na Paliću

Jednu od najznačajnijih filmskih smotri otvorio je laureat švedski reditelj Roj Anderson, koji je izrazio čast što je u društvu mnogih slavnih imena koji su pre njega dobili nagradu koja nosi ime pionira sedme umetnosti na ovim prostorima.

- Još mi je draže zato što ovaj festival podržava intelektualne, a ne brutalne biznis filmove, a u celoj Evropi potreba za ovakvim festivalim je sve veća – istakao je Anderson, koji je na Palić stigao posle 30 sati putovanja vozom.

Klupu među dobitinicima „Lifke“ dobiće i naš reditelj Želimir Žilnik, kome je nagradu uručila glumica Mira Banjac, predsednica Saveta Festivala.

Počeo Festival evropskog filma na Paliću

- Pre pet godina sam na ovom istom mestu primio nagradu „Andergraund spirit“, u međuvremenu sam snimio četiri filma , a šta se desilo? Situacija se tako brzo promenila da neke od tema, sudbina i ličnosti koje su pre samo pet godina bile na marginama, popt nezaposlenosti, ekonomske krize ili migranata, sada su postale teme za prve stranice i prve minute u svetskim medijima – naglasio je Žilnik.

Počeo Festival evropskog filma na Paliću

U ime grada Subotice prisutne je pozdravio gradonačelnik Jene Maglai, ističući da su promocije koje festival organizuje na festivalima u Kanu i Berlinu,  gde se svake godine okupi više stotina najvažnijih imene evropske filmske industrije, promovisale i potencijale Palićkog jezera, Subotice i Srbije kao vodeće zemlje u regionu.

 - Festival je postao sastavni deo kulturnog života našeg grada i regije i obaveza svih nas je da ga sačuvamo i da damo sve od sebe da on svake godine bude sve bogatiji – dodao je gradonačelnik.

Po njemu, najvažnije odlike festivala  su trajanje i konstantan razvoj, koji su prepoznati u filmskoj javnosti, a o tome svedoči i dugačak spisak velikih imena koja su posetila Palić, kao što su Ken Rasel, Nikita Mihalkov, Žan Mark Bar, Džim Šeridan i drugi mjastori sedme umetnosti.

Počeo Festival evropskog filma na Paliću

- Svakako da je ovo najvažnija smotra filmske umetnosti sa evropskog podneblja, koja je uspela da opstane uprkos kompleksnim socijalnim i ekonomskim uslovima koji je okružuju. Međutim, često se zaboravlja da je u prvoj dekadi svog trajanja Palićki festival bio prva tačka susreta zemalja iz regona,  i to je tada zaista bio jedan hrabar poduhvat  kulturnog  spajanja zemalja koje su tada prolazile kroz prilično teške trenutke – podseti je Maglai.

U ime Pokrajinske Vlade govorio je Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu, po kome Palićki festival nosi u sebi određenu vrstu magije.

- O značaju festivala tokom ove 22 godine ne treba puno govoriti. Ovo je specifičan festival, je jer to je jedan evropski festival, koji nam daje priliku da gledamo evropsku, a ne holivudsku produkciju. Iz nekog razloga ja odmah očekujem da je to ozbiljnije i lepše, a verujem da će se i gledaoci u to uveriti – naglasio je Grujić.

Izvor: Subotica.com

Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić

Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić Koktel nakon otvaranja Festivala evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije

Otvaranje Festivala evropskog filma Palić

Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić Otvaranje Festivala evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6829
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.