• Pregleda: 4825

Počeo Drugi međunarodni festival čvaraka i disnotora

Juče je, ispred „Male gostine” na Paliću, počeo Drugi međunarodni festival čvaraka i disnotora. Festival je okupio veliki broj izlagača i posetilaca, kao i dvadesetak takmičara iz Bačke, Srema, Rađevine, Mađarske i Slavonije koji su se nadmetali u topljenju čvaraka, jednog od najvećih gurmanskih specijaliteta. Takmičenje je imalo humanitarni karakter, jer će dobijena mast biti poklonjena nekoj od socijalnih ustanova. Najbolje čvarke ispekli su predstavnici preduzeća „Kontakt” iz Adorjana.
Počeo Drugi međunarodni festival čvaraka i disnotora

Na otvaranju ove dvodnevne manifestacije prisutnima su se obratili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, generalni konzul Konzulata Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš, član Gradskog veća grada Subotice Šimon Ostrogonac, vlasnik SZTR „Noge” Peter Engi, predsednik Udruženja „Ludaš pusta” Čila Abraham i Josip Šušnjar, direktor „Male gostine” Palić.

Ištvan Pastor je izrazio nadu da će Festival i dalje biti uspešan jer, kako je reko, ispunjava kriterijume važne za uspešno organizovanje jednog događaja ili manifestacije, a to su: dobra ideja, masovnost u smislu broja učesnika i posetilaca, dobra atmosfera i veliki broj takmičara koji ne tope čvarke da bi se međusobno nadmetali nego da bi dobijenu mast poklonili onima kojima je to najpotrebnije.

Šimon Ostrogonac je, u ime grada Subotice, pozdravio sve prisutne i poželeo im da uz druženje i dobro raspoloženje provedu jedan lep dan na Paliću i uživaju u sadržajima manifestacije. On se organizatorima Festivala i takmičarima u spravljanju čvaraka zahvalio na realizaciji ideje da ova, za naš grad, ali i region, pre svega u turističkom smislu važna manifestacija ima humanitarni karakter.

Tamaš Koršoš je, između ostalog, naglasio da je ova manifestacija, u smislu očuvanja i negovanja tradicije, veoma važna, i poručio posetiocima da kupuju lokalne proizvode koji se na ovom području spravljaju u sezoni disnotora.

Pored takmičenja u topljenju čvaraka, organizovana je prezentacija specijalnih čvaraka i jela od čvaraka i sa čvarcima, izložba i prodaja proizvoda pod nazivom „Birajte naše lokalne proizvode", prezentacija tehnika spravljanja disnotorskih specijaliteta, kao i disnotorski ručak i disnotorska večera, odnosno zabava.

Organizatori Drugog međunarodnog festivala čvaraka i disnotora su preduzeća „Park Palić” i „Elit Palić” i SZTR „Noge”.

Za danas je predviđen nastavak disnotorskog programa, a u 11 časova će biti održana tradicionalna dečija manifestacija trka „Deda Mrazova“. Start trke je ispred „Male gostione“, trči se ili šeta po kružnoj stazi od 600 metara sat vremena, a minimum je jedan krug. Svaki učesnik će dobiti medalju za uspomenu.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

9
alen Odgovori
Cvaraka za kupovinu juce nije bilo u dovoljnim kolicinama. Ogroman propust organizatora.
mjda Odgovori
Danas ni jedan cvarak da nadjem jbg
djole Odgovori
Danas (nedelja) sam bio namamljen kupovinom svezih cvaraka I NI GRAMA CVARAKA NA CVARKIJADI !!!!!!!!!!!!!! Neko mora da odgovara- jer privlacenje ljudi iz grada i izlaganje istih troskovima zbog LAZNE REKLAME-nije u redu. Zasto,o zasto kod nas u Subotici bilo sta da se organizuje ima veze samo sa profitom ? Ovog puta mesara noge i Ellite Palic su napravili cvarkijadu -BEZ CVARAKA -E TO SAMO MOZE U SUBOTICI.
stipan024 Odgovori
tačno, danas ni Č od čvaraka! Pa kakav je to festival?
Cummiball Odgovori
Ovi što se žale da nisu dobili čvaraka, ne znaju da posle masne hrane treba da se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima, zbog prevencije od šloga.
Pa ko vam je kriv što niste pročitali program disnotorskog slavlja.
Za nedelju niko nije spominjao čvarke, lepo piše trka „Deda Mrazova“.
Znači, trčanje i šetanje.
Šta hoćete, to ste dobili, šetnju i trčanje u prirodi.
rax Odgovori
a ovi nasi festivali, valjda je srbija jedina zemlja na svetu, gde se pecenje cvaraka naziva festivalom.
kojot Odgovori
У току је велики Божићни пост!!!
komsija Odgovori
Ocemo friski zmara(cvaraka).....el divenice one lipe suve domace..
mirča Odgovori
Ako je tekst pisan na srpskom jeziku bilo bi logična da je primenjen izraz "svinjokolj" umesto "disnotor", tako bi i oni koji nisu M..... znali o čemu se radi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.