• Pregleda: 4950

Počelo skidanje grafita

Počelo skidanje grafita

Učenici Politehničke škole, odnosno dekorateri zidnih površina, počeli su sa skidanjem grafita na zgradi Doma Vojske. Radovi se izvode u okviru akcije “Mladi protiv grafitera” koju su pokrenuli ova škola i Grad Subotica, a njen cilj je da se, sa zgrada iz centra, uklone grafiti koji narušavaju izgled grada. U Politehničkoj školi kažu da ova akcija treba i vaspitno da deluje na učenike, jer navijači sportskih klubova koji su ove grafite načinili, takođe su učenici nekih od škola u Subotici.

Laslo Almaši ide u treći razred Politehničke škole za dekoratera zidnih površina. On je jedan od učenika koji radi na sikadnju grafita sa Doma vojske. Samo on i njegovi drugari znaju koliko je potrebno vremena i truda da se skinu natpisi sa zidova, koji po njegovim rečima veoma ružno izgledaju.

Direktor Politehničke škole Iso Planić kaže da je ova akcija preventivno delovanje. On navodi da je svima jasno da nije moguće ukloniti sve što se po gradu nacrta ili napiše, ali je moguće dati dobar primer grafiterima u smislu očuvanja fasada u centru grada.

U gradskoj upravi kažu da je konačno došlo vreme da se uklone grafiti koje su ispisali vandali. Ovom akcijom želelo se pokazati da postoje mladi koji žele da sačuvaju grad od ružnih poruka koje kvare izgled lepih fasada u centru grada. Iako je Dom vojske privatna zgrada, Grad se nije posavetovao sa vlasnikom o radovima na fasadi, što potvrđuje njihovu jasnu nameru u ovoj akciji.

Za dva dana trebalo bi da se dovede u red zgrada Doma Vojske, nakon čega će se preći na uređivanje Beogradske robne kuće i dela stambenih zgrada iza robne kuće Maxi. Pokrenuta je i inicijativa za izmenu zakonske regulative, odnosno strožije kažnjavanje ovakve vrste nadalizma, čiji će se rezultat znati u nekom narednom periodu.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
Always Ultra Odgovori
Deo RK Beograd u Matije Korvine je u tako losem stanju da ne vidim sta tu skidanje grafita moze popraviti! Bojim se da se ne srusi na njih!
p.s. ako su u pitanju veci radovi, jer vlasnik RK Beograd je ocito izigrao Suboticane, to moze biti druga prica!! Vreme je da gradske vlasti stanu na put "privatnim vlasnicima" koji o svojoj imovini vode manje brige nego o tudjoj i koja su rugla ovog grada!!
tragi-komicno Odgovori
A gde nam je UZAS ekipa sa svojim maxericama malo da se bace na posao. Tatinim sinovima bilo dosadno pa isfirkali ceo grad, a sada nek neka druga omladina koja ni kriva ni duzna da kreci za njima UZAS!!!!
free Odgovori
Mene strasno nervira, ona rusevina kod otvorenog univerziteta. Neko mi kaze da je u privatnom vlasnistvu.
Postoji li kod nas porez na ruznocu? il ikako bi se to vec zvalo.
Hocu reci, ok ako je u privatnom vlasnistvu, grad ne moze nista, ali moze nabiti porez privatnim vlasnicima koji svojim nemarom, ili propalim investicijama doprinose ruglu grada. Neces da rusis, ok plati debelo. ha? I u Matije gupca, ima ona razrusena kuca, na samom cosku, nije istina da se to ne moze nekako srediti, ili u dogovoru sa vlasnikom..
NASGRAD!ZASU Odgovori
predjite ono kod maxija ,ispisacemo ceo grad kunemo vas se u zivot!
Always Ultra Odgovori
@ tragi-komicno

Sumnjam da to firkaju mt sinovi- to je sirotinjska zabava!!

@ free

Krajnje je vreme da ova gradska vlast (koja je neosporno bolja od svih prethodnih) razresi taj Gordijev cvor nagrdjivanja grada visedecenijskim ogradjenim feudima na kojima se uzgajaju smece i ambrozija ( to sto spominjete u Matije Gupca, Skelet kod OU, nesudjeni Subotica Mall na uglu Pala Papa, Kucerine rusevine u Drapsinovoj etc). Opsta korist za sve gradjane i ulepsavanje grada vrede MNOGO VISE od amnestiranja tih "investitora" i daleko bi se vise isplatili pretendentima na gradske funkcije!!
Always Ultra Odgovori
@ NASGRAD!ZASU

Stvarno to pise?? Klinci, decija posla...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.