Komentara: 1
Pregleda: 6479

Počelo obeležavanje Svetskog dana secesije

07.06.2018. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana secesije, koji se obeležava 10. juna, lokalna samouprava je u saradnji sa kulturnim ustanovama i institucijama našeg grada, organizovala bogat program u trajanju od tri dana. Svetski dan secesije u Subotici se obeležava po šesti put, a ulaz na sve planirane aktivnosti je besplatan.
Počelo obeležavanje Svetskog dana secesije

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana secesije je "Moj omiljeni secesijski arhitekta", a prema rečima Nede Džamić, istoričarke umetnosti Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, izabrani su Marcel Komor i Deže Jakab zbog velikog doprinosa i upečatljivih secesijskih bisera koje su ostavili našem gradu.

- Ove godine se navršava 150 godina od rođenja Marcela Komora, te smo želeli na ovaj način da mu odamo počast. Takođe, Deže Jakab je bio izuzetno vezan za Suboticu, jer je ovde upoznao suprugu Irenu, koja je bila ćerka ovdašnjeg poznatog trgovca Vilmoša Tauzika. Zbog toga, kao i zato što je Sinagoga posle toliko godina restaurirana, odlučili smo da Svetski dan secesije posvetimo njima, te da naše sugrađane sprovedemo kroz grad i upoznamo sa njihovim arhitektonskim delima - kaže Džamić.

Stručno vođenje i šetnja započeće sutra u 17 časova, ispred Sinagoge, a nastaviće se sat vremena kasnije obilaskom čuvene zgrade "Putnik", koja se nalazi u samom centru grada. Potom se program seli u najpoznatiju secesijsku građevinu Subotice, Gradsku kuću, gde će osim stručnog vođenja, biti organizovane projekcije i radionice za decu i mlade.

Program se nastavlja u subotu, stopama Komora i Jakoba, ali ovoga puta na Paliću, gde će sugrađani obići građevine koje su projektovali, a to su Vodotoranj, Žensko kupalište, Veliku terasu i Muzički paviljon.

- Pored ovoga, Subotica je i deo projektra "Održiva zaštita i promocija secesijskog nasleđa u zemljama dunavskog regiona", koji je okupio 10 partnera iz sedam zemalja. Projekat se zasniva na promociji i očuvanju secesijskog nasleđa, a pored našeg grada, u ovom projektu iz Srbije učestvuje još i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Svi zajedno će imati izložbu pod nazivom "Talasi secesije", koja će se u Subotici otvoriti u subotu na Trgu slobode, s početkom u 18 časova - istakla je Džamić.

Secesijska baština u Subotici je od velikog značaja, jer se u samom centru grada nalazi oko 40, a u širem još oko 60 građevina izgrađenih u ovom stilu, zbog čega Subotica nosi epitet "Grad secesije"

Program obeležavanja Svetskog dana secesije

Četvrtak, 7. jun

  • 09:30 Sinagoga i Gradski muzej Subotica - Radionica za decu "MOTIViši se – secesija u Sinagogi i Gradskom muzeju Subotica", vode Ljubica Vuković Dulić i Violeta Odri Vrcelj.

Petak, 8. jun

  • 17:00 Sinagoga - Stručno vođenje na temu "Moji omiljeni arhitekti Marcel Komor i Deže Jakab", vode Gabor Demeter, Gordana Prčić Vujnović i Neda Džamić;
  • 18:00 Zgrada "Putnika" (Korzo br. 4) - Obilazak objekta Trgovačka banka subotičke regije, vodi Neda Džamić;
  • 18:30 Gradska kuća - stručno vođenje Gabor Demeter, Gordana Prčić Vujnović i Olga K. Ninkov;
  • 18:00 - 20:00 Vestibil Gradske kuće - Radionica za decu i mlade "Izrada secesijskih motiva iz kalupa i šablona", vodi Maja Rakočević Cvijanov;
  • 20:30 Gradska kuća, na pločniku ispred Svečanog ulaza - "U ritmu srca" projekcija secesijskih motiva Gradske kuće, vode Maja Rakočević Cvijanov i Dinovizija;
  • 20:30 Zid Narodnog pozorišta - "Muzej na otvorenom" stalna postavka Subotice, vode Ivona Kiš Malinović i Dinovizija.

Subota, 9. jun

  • 10:00 - 11:00 Palić, Vodotoranj - "Nešto drugačiji Komor i Jakab – stopama graditelja secesije na Paliću", vodi Gordana Prčić Vujnović;
  • 11:00 - 14:00 Gradska kuća, Plava sala - Konferencija "Kulturno nasleđe kao turistički proizvod", Turistička organizacija Grada Subotice;
  • 18:00 Trg Slobode, Ispred Narodnog pozorišta - Otvaranje izložbe na otvorenom "Talasi secesije" Leda Šiling i Miroslava Babić, nastup učenika Muzičke škole.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6479
Povezane teme

Naša Radost Subotica

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

secesija

turistička organizacija subotica

Gradski muzej Subotica

svetski dan secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.