Komentara: 0
Pregleda: 4939

Počelo drugo polugodište

17.01.2017. u 11:06h
Izvor: Subotica.com
Posle tri nedelje odmora, učenici su od juče ponovo u školskim klupama. Drugo polugodište će za đake do 7. razreda trajati do 13. juna, dok će osmaci  zbog završnog ispita na raspust ići već 30. maja.
Počelo drugo polugodište

Drugo polugodište će najteže biti osmacima, jer ih čeka završni ispit i  upis u srednje škole. Na završnom ispitu, koji će biti održan 14., 15. i 16. juna osmaci će kao i prethodnih godina, polagati test iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test iz pet predmeta. U većini škola pripreme za završni ispit počele su tokom prvog polugodišta, ali će u drugom polugodištu biti organizovana ozbiljnija priprema.

- Zbirke zadataka bi trebalo da dobijemo do kraja ovog meseca, kada ćemo intenzivirati pripreme za završn ispiti. Prvu proveru znanja  đaci imati 7. i 8. aprila, kada će biti organizovan probni završni ispit - poručuju iz subotičkih osnovnih škola.

Iako je bilo najvljivano da će se menjati odnos osvojenih poena, kao i prošle godine uspeh od šestog do osmog razreda će se vrednovati sa maksimalno 70 bodova, dok će završni ispit nositi 30 bodova.

- Novina je što će Ministarstvo prosvete vratiti vrednovanje takmičenja pri upisu i rangiranju učenika u srednje stručne škole i gimnazije, imajući u vidu da je potrebno motivisati i nagraditi đake koji se dodatno angažuju učestvujući i osvajajući nagrade na takmičenjima. Još jedna novina odnosi se i na veći broj takozvanih otvorenih zadataka na testovima, u kojima će se od učenika tražiti da sami upišu odgovor. Namera je da se tako na završnom ispitu poveća broj zadataka kojima se ispituju funkcionalna znanja. - kažu prosvetni radnici - Donja granica za upis četvorogodišnjih obrazovnih profila ostaje, kao i prethodnih godina, 50 bodova.

Prema Pravilniku o upisu učenika u srednju školu, konkurs za upis će biti raspisan do 1. maja, a predviđeno je da pri kreiranju plana upisa škole sarađuju sa lokalnom samoupravom, poslodavcima i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4939
Povezane teme

srednje škole

osnovna škola

osnovne škole subotica

školska godina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.