Komentara: 4
Pregleda: 5821

Počelo brojanje šafranike

14.03.2017. u 15:58h
Izvor: Subotica.com
U zaštićenom delu Subotičko-horgoške peščare danas je počelo brojanje cvetova šafranike, retke i zaštićene biljne vrste koja raste samo na ovom podneblju.
Počelo brojanje šafranike

Šafranjika (Bulbocodium versicolor) je reliktna vrsta koja uspeva samo u Panonskom basenu, odnosno na severu Srbije i južnom delu Mađarske. Cveta u periodu od februara do marta a boja varira od tamno ljubičaste do bledo ljubičaste, a ponegde se mogu videti i beli primerci.

Brojanje šafranike u Radanovačkoj šumi, na površini od 12 hektara, danas su počeli  zaposleni u JP „Palić Ludaš“, a narednih dana u pomoć će im priskočiti volonteri Planinarskog kluba Spartak, Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“ i predstavnici mađarskog nacionalnog parka Kiškunšag. Brojanje se vrši pomoću indikatorskog kvadrata, na kome se beleži maksimalan broj cvetova a trenutno je to 56. Na osnovu njega se zna koliki broj cvetova se može očekivati na ostalim lokalitetima.

Počelo brojanje šafranike

- Preduzeće od 2003. godine vrši monitoring ove endemske biljke, a tokom 2008. godine, uvedene su mere zaštite koje su znatno smanjile ugroženost ove vrste. Prošle godine smo izbrojali oko 83 hiljade jedinki i nadamo se da će sada taj broj biti bar takav ili čak veći, jer se pojavila na nekim novim lokalitetima – kaže Marta Dobo, direktorka preduzeća „Palić Ludaš“.

Šafranika je vekovima rasla na ovom području, ali je desetkovana kada je Subotičko-horgoška peščara preorana. „Zahvaljujući“ ljudskom nemaru, prelepi cvet umalo nije nestao.

- Ovo je jako retka vrsta biljke koja voli aluvijalne peskove i tresetnu i humusnu podlogu, ali i ovdašnje tipične klimatske uslove i zato se ne pojavljuje u drugim delovima Vojvodine – objašnjava Sandra Čokić Reh. - Vrsta je zaštićena zakonom, a njeno uništavanje najviše dolazi zbog lošeg gazdovanja staništem, neodržavanjem ekosistema, ali i od prirodnih neprijatelja kao što su divlje svinje. Ljudski faktor je neminovan, mnogi beru prelepe cvetove i odnose ih na pijacu, ali je i to sada kažnjivo.

Počelo brojanje šafranike

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 5821
Povezane teme

marta dobo

jp palić ludaš

subotička peščara

šafranika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.