Komentara: 9
Pregleda: 6729
Foto

Počeli deveti „Zavičajni dani“

09.09.2022. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
„Zavičajni dani“, deveti po redu u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, koji neguju kulturu i tradiciju Srba sa druge strane Drine, svčano su otvoreni sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće.
Počeli deveti „Zavičajni dani“

Početak manifestacije ozvaničio je gradonačelnik Stevan Bakić, podsećajući da „Zavičajni dani“, uz svoj kulturno-umetnički karakter, čuvaju i jačaju veze između Srba iz svih krajeva.

- Manifestacija je i pokazatelj bogatstva srpske kulture i svedočanstvo da smo opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju. Ovogodišnji „Zavičajni dani” proteći će i u duhu obeleževanja tridesete godišnjice postojanja Republike Srpske, što mi je jako drago jer je veliki broj Subotičana poreklom sa tog prostora i ima  bliske veze sa svojim rođacima i prijateljima u Republici Srpskoj – istakao je gradonačelnik Bakić dodajući da saradnja naše države i Republike Srpske nikada nije bila bolja, kvalitenija i konkretnija. – Izuzetno je važno da naši ljudi i sa jedne i sa druge strane Drine i dalje intenzivno sarađuju i da rukovodstva i članovi zavičajnih udruženja koja deluju na teritoriji našeg grada budu još posvećeniji negovanju i očuvanju kulture, tradicije i običaja rodnog kraja, kao i jačanju veza sa zavičajem. Lokalna samouprava će i u godinama pred nama podržavati “Zavičajne dane”, kao i druge manifestacije koje neguju tradiciju i kulturu sećanja. Verujem da će “Zavičajni dani” još dugo afirmisati kulturne vrednosti zavičajnih udruženja i srpskog naroda u celini, i da će i ubuduće promovisati zajedništvo i međusobno uvažavanje – na radost i ponos organizatora i učesnika, ali i svih građana Subotice.

Počeli deveti „Zavičajni dani“Kako je prisutnima poručio Miroslav Karan, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice.

Počeli deveti „Zavičajni dani“- Srbi su narod sa bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zbog toga su mnogi običaji kod Srba tokom dugog vremenskog perioda izgubljeni, ili potisnuti. Danas, u izmenjenim okolnostima, unutar srpskog entiteta, prisutna je izraženija težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove i utkaju u kontekst savremenog života – naglasio je Karan i dodao da je zadatak udruženja  upravo očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda koji se nastanio u Subotici iz ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije.

Počeli deveti „Zavičajni dani“

Počeli deveti „Zavičajni dani“Povelja Saveza srpskih udruženja SBO za ogroman doprinos srpskoj književnosti i sveukupno stvaralaštvo uručena je pesniku Todi Nikoletiću, a tradicionalna nagrada za najbrojniju srpsku porodicu pripala je Dejanu i Slađani Miljković koji imaju šestoro dece.

U večernjem programu na Gradskom trgu od 18 časova nastupiće kulturno-umetnička društva i pevačke grupe, dok je za 21 čas zakazan koncert Danice Crnogorčević. U subotu, u okviru poslednjeg dana tradicionalne manifestacije nastupiće "Sinovi Manjače" i "Dejan Petrović & Big bend".

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 9. Zavičajnih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6729
Povezane teme

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.