• Pregleda: 4157

Počele prijave za obuku gerontodomaćica

Tromesečna obuka za pomoć starim licima u kućnim uslovima (gerontodomaćica) na srpskom i mađarskom jeziku izvodiće se od sredine aprila do kraja juna. Program obuke obuhvata tri modula oblasti sa 250 časova teoretske i praktične nastave. Mesto realizacije obuke je Medicinska škola, Opšta bolnica i Dom zdravlja.
Počele prijave za obuku gerontodomaćica

U okviru programa "Obuka za gerontodomaćice" upisuje se ukupno 20 polaznika. Nivo prethodnog obrazovanja potencijalnih polaznika, podrazumeva minimum završeno osnovno obrazovanje.

Gerontodomaćice su osobe koje su obukom stekle veštine pružanja podrške starijim ljudima da nastave samostalan život, bez obzira na teret godina i hroničnih bolesti koje ih pritiskaju.

Podrška se sastoji u: nabavci, pomoć pri održavanju lične higijene, održavanju higijene stambenog prostora, održavanju higijene odevnih predmeta, nameštanju posteljine, pomoć u organizaciji prostora, pripremi lakih obroka, brizi o cveću i mnogo toga još na zahtev korisnika

Osobine polaznika koje su neophodne za rad sa ljudima u oblasti Zdravstvo i socijalna zaštita, su osim fizičke zrelosti, empatičnost, komunikativnost, visok stepen samokontrole i umešnost ophođenja sa ljudima.

Polaznici bi po završetku obuke trebalo da steknu kompetencije kao što su održavanje higijene korisnika u kućnim uslovima i u socijalnim ustanovama, hranjenje bolesnika prirodnim putem, izvođenje dezinfekcije, mere lične zaštite na radu i ukazivanje prve pomoći do dolaska stručne pomoći.

Na osnovu stečenih kompetencija, polaznici dobijaju uverenje o savladanosti programa i mogu se zaposliti ili samozaposliti kao gerontodomaćice, u prvom redu u sektoru nege starih osoba.

Zbog velikog interesovanja, prijava na konkurs će trajati do 15. aprila. Za dodatne informacije pozvati koordinatora programa, Predraga Milanovića, putem telefona 024/530-808, 060/0-347-765.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
lela Odgovori
За кадровима ове врсте у Суботици заиста постоји веома велика потреба. Нпр. у Служби кућне неге при Геронтолошком центру у Суботици где је стални мањак запослених.

Велика је штета што се улаже у обуку ове врсте кадова - да би се они касније запошљавали у иностранству , а истовремено код нас постоји потреба за оваквим кадром. Праве се листе чекања за услуге ове врсте при геронтолошком и по пар месеци.
da,da... Odgovori
Bogami,steta nije sto odlaze,steta je da rade ovde za dvadesetak hiljada..no je steta sto neodosmo svi,a ko ostade..nek vidi sto ce i kako ce..nazalost..
zoli Odgovori
Probajte trazit termin od gerontoloskog za izlazak na teren kad vam je potrebna pomoc za negu starijeg lica(naravno naplacuje se).Odgovor :upisacu vas,ne znam kad cemo imati vremena,ne znam u koje vreme mozemo doci.Uglavnom ljudi umru prije nego sto stignu na red.Naravno ko ima poznanstva i ovo resava na brz nacin,da o ulasku u gerontoloski da i ne pricam ,tu vec politicka veza treba.Pricam iz svog iskustva ,ko ne veruje nek ih nazove i proba termin ili mesto da trazi.odvratno
Sofy Odgovori
Ovo ima samo u Zemlji Srbiji: za nekoliko dana savladati obuku i dobiti sertifikat koji važi u inostranstvu, dok na drugoj strani država finansira školovanje kadrova (smer nega) u trajanju od 4 godine za isti posao. I onda ovi što su završili nazovi kurs spakuju se ,naravno, i napuste srbiju sve sa diplomom u rukama! kakvi nonsensi! Kakva sprdnja od sistema!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.