Komentara: 0
Pregleda: 2261

Počele predstave u „Teatru u pelenama“

16.01.2011. u 21:06h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Počele predstave u „Teatru u pelenama“

U subotičkom Dečijem pozorištu počele su ovogodišnje predstave „Teatra u pelenama“, još uvek jedinog te vrste u Srbiji. Pozorište, naime, ima najmlađu publiku među svim postojećim teatrima, jer su predstave namenjene svoj deci mlađoj od tri godine, uključujući i onu koja su se tek rodila. Publika je subotnju predstavu „Šarena priča“ otpratila sa znatiželjom i pažnjom koja ponekad nedostaje i odraslima, iako je mnogima, naravno, to prvo pozorišno iskustvo. Kraj predstave je propraćen uzvicima oduševljenja, budući da se aplaudiranju tek uče.

Direktorica Dečijeg pozorišta Marta Aroksalaši kaže da ju je na osnivanje „Teatra u pelenama“ inspirisala predstava u budimpeštanskom „Kolibri teatru“, te je pozvana tamošnja rediteljka Bartal Kiša Rita da pripremi i prvu predstavu u subotičkom pozorištu.

- Iako je ovo za nas ipak eksperimentalno pozorište, koje je, kako nam dosadašnje iskustvo govori, izuzetno dobro primljeno i kod dece i kod roditelja, moram reći da je u Evropi već dugo prisutna ta vrsta teatra. Ja sam lično bila oduševljena tom idejom, jer je uvek bio problem to što su sve klasične dečije predstave namenjene uzrastu iznad tri godine. Sada, eto, možemo ponuditi nešto i onima ispod te granice... Te predstave osmislili su pedagozi i teatrolozi, deca odlično reaguju na njih, glumci na sceni uspevaju da im drže pažnju tokom čitave predstave, a nakon toga, svi se zajedno igraju na pozornici koristeći rekvizite, scenografiju i ostalo, što deci fascinantno. Zaista bih želela da preporučim svim pozorištima da uvedu i ovu vrstu teatra jer su iskustva više nego lepa - kaže Marta Aroksalaši.

S obzirom na to da su i deca i roditelji prezadovoljni ovim prvim susretima sa teatarskom umetnošću svojih mališana, direktorka napominje da će „Teatar u pelenama“ svake sezone imati bar po dve premijere.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2261
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.