Komentara: 0
Pregleda: 2582

Počela žetva suncokreta, prinosi niski

18.08.2017. u 18:19h
Izvor: Subotica.com
Pre nekoliko dana u subotičkom ataru počela je žetva suncokreta, koji je posejan na oko 7900 hektara. Prinosi sa prvih otkosa su nešto slabiji od očekivanih.
Počela žetva suncokreta, prinosi niski

Žetva suncokreta je počela sredinom prošle nedelje i to na parcelama, koje su posebno pogođene sušom. Prinosi sa prvih parcela  kreću se od 1700 do 2200 kilograma po hektaru, što je znatno slabiji prinos u odnosu na prošlu godinu.

- Kako je skinuto tek nekoliko destina hektara, teško je sada dati procenu kakvi će biti prinosi kasnije. Prinosi sa prvih parcela, nisu ohrabrujući, dosta su niski. U nastavku žetve trebalo bi da budu  značajno veći. Iako prosečni prinos verovatno neće biti kao što je planirano oko 2800 kilograma po hektaru, očekujemo da će ipak biti oko 2500 kilograma po hektaru - kaže Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe.

Istovremeno, počela je priprema za setvu uljane repice, a za njen početak poželjne su padavine.

- Setva uljane repice trebalo bi da počne krajem meseca i da traje do sredine septembra. Već dosta površina pripremljeno je za setvu, poorane su i rastureno je mineralno đubrivo. Sad se samo još očekuju padavine u periodu setve. Uljana repica je kultura koja se seje veoma plitko i taj površinski sloj zemljišta se vrlo brzo isušuje, pa su padavine neophodne - kaže Varga.

Poljoprivredna stručna služba Subotica će na oglednom polju u četvrtak, 24. avgusta, organizovati Dan polja kasno-jarih kultura, soje, suncokreta i kukuruza. Uz osvrt na klimatsku godinu, biće prikazan sortiment soje, suncokreta i kukuruza. Poljoprivredni proizvođači će u razgovoru sa stručnjacima imati priliku da dobiju savete, kako bi se što bolje pripremili za  početak setve uljane repice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2582
Povezane teme

suncokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.