Komentara: 8
Pregleda: 2452
Foto

Počela Svetosavska nedelja

22.01.2024. u 12:07h
Izvor: Subotica.com
Izložbom slika umetnice iz Gračanice Maje Milanković „Sricanje sa freske“ sinoć je u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ počela Svetosavska nedelja.
Počela Svetosavska nedelja

Manifestaciju posvećenu našem velikom svetitelju, utemeljivaču srpske crkve i škole, otvorio je prezviter Veljko Vasiljev, prenoseći blagoslov i pozdrav od Vladike bačkog Irineja.

- Očekujemo i dočekujemo praznik jednog od najmudrijih ljudi našeg roda onako kako dolikuje, kroz niz duhovnih sadržaja koji nas bogate. Proslavu krunišemo svetom liturgijom na Savindan – poručio je otac Veljko. - Raduje me što se u ovoj ustanovi neguju duhovne vrednosti, u ovo vreme kada, nažalost, ona više nisu toliko cenjena kao što su ranije bila. Ali ovakve ustanove i manifestacije daju nam nadu da će narod naš više zavoleti kulturu i duhovnost.

Počela Svetosavska nedeljaNa život i delo Rastka Nemanjića – Svetog Save podsetio je i Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu

- Velika je privilegija u skromnosti stajati i pričati o Svetom Savi, princu, monahu, miritelju i pomiritelju, utemeljitelju i svemu onome što nam je ostavio u nasleđe. Put svetosavlja je do današnjih dana bio utočište i pravac kretanja našeg naroda – naglasio je Samardžić. – Lokalna samouprava duguje veliku zahvalnost Srpskom kulturnom centru na održavanju ove manifestacije i nadam se da ćemo se još dugo ovim povodom ovde susretati.

Počela Svetosavska nedeljaOslanjajući se na veliko duhovno nasleđe i našu tradiciju, mlada umetnica iz Gračanice Maja Milanković svojom izložbom „Sricanje sa freske“ spojila je sever i jug naše zemlje i prikazala najlepše primere crkvene umetnosti.

- Na ovaj način u Suboticu sam donela manastir Gračanicu, kojoj je izložba i posvećena. Kao slikarka sa Kosova i Metohije želim da prenesem duh naše tradicije i deo onog bogastva koje imamo – ističe umetnica.

Počela Svetosavska nedelja

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje Otvaranje Svetosavske nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 8
Pregleda: 2452
Povezane teme

skc sveti sava

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.