Komentara: 4
Pregleda: 2066

Počela sezona ambrozije, nepovoljan period za alergične osobe

18.08.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Iako je počela sezona ambrozije Subotica još uvek nije u crvenoj zoni. Po poslednjim podacima, beleže se umerene koncentracije polena ove korovske biljke u vazduhu koje izazivaju tegobe kod alergičnih sugrađana. Zapušenost nosa, kijanje, osip i suvi kašalj neki su od najčešćih simtoma alergije, podsećaju lekar.
Počela sezona ambrozije, nepovoljan period za alergične osobe

Ovo je uobičajeni period godine kada se pacijenti javljaju u Opštu bolnicu zbog simtoma alergije na polen korova i to pretežno ambrozije.

Često se javlja curenje i zapušenost nosa, kao i  kijanje. Svrab oka je takođe čest simptom. Kada je u pitanju donji respiratorni trakt javljaju se suvi kašalj i gušenje, a česti su i osipi koji se javljaju, uglavnom, nakon košenja trave i rada u bašti - navodi dr Mirjana Dukić, alergolog - imunolog u Opštoj bolnici.

I STARIJI OBOLJEVAJU OD ALERGIJA, NAJSTARIJI PACIJENT IMA VIŠE OD 80 GODINA - Iako češće oboljevaju mladi, imamo i jedan deo starijih, pa i veoma starih pacijenata što je ranije bilo nezamislivo. Moj najstariji pacijent je imao 84 godine kada se prvi put javio. Prvi lek koji je u životu popio je bio upravo protiv alergije. Kako se menja klima, tako se menjaju i bolesti, pa samim tim i alergije, zato više nije retkost da oboljevaju i stariji sugrađani - poručuje dr Dukić. 

Dijagnoza se postavlja na osnovu rezultata kožnog testa koji se dobija za 15 minuta, nakon čega se propisuje odgovarajuća terapija.

Simptome na koži lečimo kremama. Ukoliko su pogođeni gornji disajni putevi pacijentima dajemo tablete i sprejeve za nos, a tegobe na oku se leče kapima. Za pluća propisujemo razne inhalacione sprejeve koje pacijenti nazivaju pumpicama - objašnjava dr Dukić.

Počela sezona ambrozije, nepovoljan period za alergične osobeNajbolja preventiva je pravovremeno košenje i uklanjanje korova, odnosno sa ovim merama je potrebno početi još u maju, pre nego što biljka procveta i izbaci polen.

Iako smo u periodu kada bi ambrozija trebalo da ostvari najveću emisiju, zbog temperaturne uslovljenosti početak cvetanja ove korovske biljke propraćen je manjom koncentracijom polena u odnosu prethodne godine, porujuču iz Zavoda za javno zdravlje.

Pri izuzetno visokim temperaturama, kakve smo imalu u prethodnom periodu, biljka  primiruje svoje aktivnosti, pa tako i cvetanje kako se ne bi isušila. Zato sam početak cvetanja, ove godine, nije propraćen visokim koncentracijama polena, slično je bilo i prethodne godine. Po poslednjim podacima, od 14. avgusta, izmereno je 31 polenovo zrno po kubnom metru vazduga, što se smatra žutim alarmom. Ove koncentracije kod većine alergičnih izazivaju reakcije - objašnjava Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje - Uvek smo u ovo vreme već beležili koncentracije koje su išle i do 100 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. Ove sezone je vrlo neobična situacija. Sever zemlje je oduvek bio najopterećeniji, a sada su to Čačak, Kraljevo i Kragujevac, oni već ulaze u crvenu zonu.

Počela sezona ambrozije, nepovoljan period za alergične osobe

Iako još uvek Subotica nije u crvenom alarmu, ovo jeste period godine kada se očekuju visoke koncentracije polena ove korovske biljke u vazduhu i one iz dana u dan rastu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2066
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

opšta bolnica

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

sezona alergija

polen

alergija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.