Komentara: 0
Pregleda: 5220

Počela sezona alergija

12.02.2020. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je niska koncentracija polena leske i jove. Ovime je otpočela prva, odnosno prolećna sezona alergija, za koju je karakteristično cvetanje drveća.
Počela sezona alergija

Kao i svake godine, Zavod za javno zdravlje Subotica počinje s aerobiološkim ispitivanjem u februaru, kada se očekuje emisija prvih polenovih zrna u vazduhu. Kako objašnjava biolog Tatjana Škorić, s emisijom polena je prvo započela leska, nakon koje se očekuju i ostala drveća karakteristična ovo doba godine.

- Trenutno još cveta i jova, koja je takođe jak alergen, a polako cvetaju čempresi, tuje, dok se uskoro može očekivati i cvetanje jasena i topole. Za ovaj period godine karakterističan je početak cvetanja raznog drvenastog bilja, a tome dodatno pogoduju vremenski uslovi, kao što su sunčano i suvo vreme uz blagi povetarac - objašnjava Škorić, dodajući da se u narednim sedmicama može očekivati da ove drvenaste biljke uđu u takozvanu "crvenu zonu", odnosno da emituju visoku koncentraciju polena po metru kubnom vazduha.

Sezonu alergija biolozi dele na tri faze, od kojih u prvoj, prolećnoj sezoni cvetaju drveća, potom sledi letnja sezona tokom koje cvetaju trave, dok je za kraj leta karakteristično cvetanje korova. I dok se za trave i korove može pronaći rešenje u vidu redovnog održavanja i košenja zelenih površina, za drveće to nije moguće, te je njihov polen gotovo nemoguće izbeći.

- Na osnovu prethodnih godišnjih izveštaja, može se zaključiti da se najveća koncentracija polena na mesečnom nivou obavezno emituje u martu i aprilu, kada je polen ujedno i najraznovsniji, te je za osobe koje su osetljive ovaj period izuzetno težak - dodaje Škorić.

Osobama koje su osetljive na polen drveća preporučuje se da već u ovom periodu, u konsultaciji sa izabranim lekarom, započnu s uzimanjem redovne terapije, kako bi im boravak na otvorenom i u prirodi bio znatno lakši kada dođe do veće emisije polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5220

Povezana vest

Povezane teme

sezona alergija

polen

tatjana škorić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.