Komentara: 2
Pregleda: 2440

Počela setva u Subotici

18.03.2014. u 15:45h
Izvor: RTV Yueco
Prolećna setva u Subotici biće obavljena na oko 51.000 hektara, a najveći deo površina zauzeće kukuruz sa 38.200 hektara. Setva ranih kultura počela je još pre desetak dana, a njeno intenziviranje pod najznačajnijom kulturom, kukuruzom, očekuje se u aprilu.
Počela setva u Subotici

Poljoprivrednici očekuju da će prolećna setva biti neznatno skuplja u odnosu na prethodne, ali ih to ne brine toliko koliko nedostatak novca, što će, ukoliko se pokaže kao takvo, uzrokovati manju primenu agrotehnike, a samim tim i manje prinose.

Prema nekim kalkulacijama, gledajući u apsolutnim iznosima, ovogodišnja prolećna setva po hektaru će koštati nešto više u odnosu na prošlogodišnju. Zbog toga što je došlo do pojeftinjenja đubriva, sa jedne, i neznatnog poskupljenja semenske robe i goriva, s druge strane. Međutim, ako se ti troškovi stave u odnos s cenama poljoprivrednih proizvoda, prema tim kalkulacijama, setva će biti za dvadesetak odsto skuplja. Međutim, poljoprivrednike to ne zabrinjava to koliko nedostatak obrtnih sredstava.

Setva u Subotici počela je još 10. marta, kada su posejane prve površine pod jarim ječmom, zobi, slačicom i krompirom, a do sada je pod ovim kultarama posejano oko 600 hektara. Sredinom marta je počela i setva šećerne repe, do sada je posejano oko 800 hektara pod ovom kulturom, a u narednih dva do tri dana očekuje se završetak ovog posla na još oko 500 hektara. U aprilu se očekuje da se intenzivirati setva kukuruza, koji se planira na 38.720 hektara, zatim suncokreta na 8.000 hektara, soje na 1.250 hektara, dok će ostale kulture biti posejane na oko 1.000 hektara.

Prolećna setva biće obavljena na ukupno 51.000 hektara. Toliko je površina preostalo nakon jesenje setve, koja je obavljena na oko 26.000 hektara. Osim toga, pod višegodišnjim krmnim biljem – lucerkom nalazi se oko 3.000 hektara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2440
Povezane teme

setva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.