Komentara: 1
Pregleda: 4367

Počela realizacija projekta izgradnje Fabrike za preradu vode II

03.10.2017. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Sastankom sa predstavnicima izvođača danas je zvanično počela realizacija projekta izgradnje Fabrike za preradu vode II, koja će omogućiti snabdevanje čistom vodom za piće oko 5 hiljada domaćinstava na Paliću, Kelebiji i Radanovcu.
Počela realizacija projekta izgradnje Fabrike za preradu vode II

Ugovor sa francusko-srpskim konzorcijumom, koji je na tenderu dobio posao potpisan je 17. avgusta, a  danas je  zvanično počela realizacija projekta vrednog 5,5 miliona evra.  Izgradnjom Fabrike za preradu vode II u naredne dve godine biće omogućeno vodosnabdevanje   20 odsto stanovnika sa teritorije grada.

- U Subotici već imamo glavno postrojenje, pet puta veće od ovog koje će se graditi, snabdeva 80 do 90 odsto stanovništva. Sa ovom Fabrikom II će se pokrivati preostalih  20 odsto. Na ovom Vodozahvatu II nemamo tretman, vrši se samo dohlorisavanje vode. Naše vode imaju u sebi arsena, a tretman arsena je skup postupak, pa je glavni cilj bio da  dobijemo održivi kompleks koji će da funkcioniše – poručio je Đerđ Šugar, v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Počela realizacija projekta izgradnje Fabrike za preradu vode II

Postrojenje za preradu vode će, prema rečima Gorana Mijatovića iz preduzeća „Vodovod“,  biti prvo u našoj zemlji  koje vršiti tretman mulja.

- Cilj je da za neke buduće generacije i nove investitore obezbedimo dobru pijaću vodu  za naselje Palić, što je izuzetno važno za ovaj grad. Ovo bi trebalo da bude prvo postrojenje koje će imati izgrađenu liniju mulja. Nijedno postrojenje sada trenutno u Srbiji to nema. Kao nus produkt u čitavoj preraradi pitkih voda obično nakon ispiranja filtera  imamo opasan otpad, na našem postrojenju izvođač radova treba da izvrši i taj tretman mulja, koji će kasnije biti skladišten na jednu od deponija u Subotici - istakao je Goran Mijatović, rukovodilac Radne grupe za realizaciju  projekta.

Počela realizacija projekta izgradnje Fabrike za preradu vode II

Predstavnik beogradske filijale firme „Sade“, Fransoa Alan istakao je da ova firma sa partnerskom fimom „Graditelj“ uspešno sarađivala na projektu u  Novom Sadu i izarazio nadu da će tako biti i  u Subotici.

- Imali smo iskustvo u Novom Sadu na projektu vezanom za tretman pitke vode sa našim partnerom firmom „Graditelj“ koji smo uspeli uspešno da završimo i pustimo u rad prošle godine. Nadam se da ćemo se za 730 dana opet videti ovde i slaviti puštanje u rad fabrike u Subotici - na tečnom srpskom  rekao je Fransoa Alan, direktor beogradske filijale firme „Sade“.

Počela realizacija projekta izgradnje Fabrike za preradu vode II

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4367
Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

vodovodna mreža

radovi na vodovodnoj mreži

fabrika za preradu vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.