Komentara: 7
Pregleda: 4887

Počela obnova pruge Subotica-Senta

01.04.2019. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
Danas je počela rekonstrukcija pruge Subotica – Senta. Kako je planirano, radovi na ovoj veoma važnoj regionalnoj deonici dugačkoj 38.5 kilometara, vredni oko dve i po milijarde dinara, trajaće devet meseci, tačnije trebalo bi da budu završeni do kraja godine.
Počela obnova pruge Subotica-Senta

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih  godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina. Poređenja radi, remonti pruga neophodni su na svakih 20-25 godina, što znači da je ova pruga četiri puta nadživela svoj funkcionalni vek. Zbog toga je danas stanje železničke infrastrukture na ovoj jednokolosečnoj, neelektrificiranoj pruzi veoma loše, a brzina vozova je svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost samo 16 tona po osovini.

- Pruga će se rekonstruisati polovnim materijalom pridobijenim sa magistralnih pruga, a radovima je, pored ostalog, predviđena kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici – najavljuju u  preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije". -  Po završetku radova, brzina vozova biće povećana na 80 kilometara na sat, a nosivost pruge na 22.5 tona po osovini.

Rekonstrukcija pruge koja spaja  Suboticu i  Sentu je značajna i zbog činjenice da je pet lokalnih samouprava u Vojvodini potpisalo ugovor sa železničkom kompanijom za prevoz putnika „Srbija Voz" o sufinansiranju železničkog prevoza na liniji Subotica – Kikinda. Ugovor su potpisali gradovi Subotica i Kikinda, kao i opštine Senta, Čoka i Kanjiža, što će svakako doprineti povećanju broja vozova i putnika na ovoj relaciji.

Obnovljeni kolosek biće najjeftiniji i najefikasniji vid robnog transporta na ovoj relaciji, a povećanje nosivosti pruge omogućiće da njome saobraćaju duže i teže železničke kompozicije. Istovremeno, omogućiće i lakše odvijanje teretnog železničkog saobraćaja tokom izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice.

Dok traje rekonstrukcija, prevoz putnika u terminu vozova biće organizovan autobusima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 4887
Povezane teme

pruga železnica

železnica subotica

železnice srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.