Komentara: 50
Pregleda: 11608

Počela izgradnja pruge Subotica – Segedin

18.10.2021. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Srbije i premijer Mađarske ozvaničili su danas na Horgošu početak izgradnje pruge Subotica – Horgoš- Državna granica – Segedin. Na svečanosti tim povodom posebni osvrt je bio na Suboticu i investicije koje predstoje, kao i o novim radnim mestima u industrijskoj zoni.
Počela izgradnja pruge Subotica – Segedin

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijarde dinara. Biće obnovljeno 26.63 kilometara pruge za brzine do 120 kilometara na čas, u panu je i njena elektrifikacija, rekonstrukcija staničnih zgrada u Paliću, Bačkim Vinogradi i Horgošu, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, kao i rekonstrukcija 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pozdravio je premijera Mađarske, rečima „áki mer az nyer“ (ko sme, taj pobeđuje).

- To je karakteristika svega što je uradio Viktor Orban u odnosima sa Srbijom i zahvalan sam mu što je uz mnogo hrabrosti i pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, što je napravio uslove za potpuno nove odnose, u koje mi Srbi verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku, kao što smo sigurni da snažna i jaka Mađarska znači i snažna i jaka Srbija. To nikada kroz našu istoriju nije bilo i srećan sam i ponosan što u Horgošu tako nešto mogu da izgovorim - rekao je Vučić.

Počela izgradnja pruge Subotica – Segedin

ULAGANJA U SUBOTICU - Predsednik Vučić je najavio da uskoro kreće rekonstrukcija Bolnice u Subotici vredna 40 miliona evra, da će se završiti zgrada Pozorišta sa 4.5 miliona evra, da će 22 miliona evra biti uložena u Gradski stadion, dok će u novembru biti otvorena nova investicija vredna 65 miliona evra. - U novembru ćemo u Subotici imati novu nemačku investiciju, fabriku koja će zaposliti 500 ljudi. Biće to investicija vredna 65 miliona evra - pojasnio je Vučić. - Subotičani će uz ove investicije imati fantastičnu budućnost, malo je takvih mesta koja imaju takvu budućnost poput Subotice, a uslov za sve je da Srbi i Mađari imaju najbolje i najbliže bratske odnose.

Predsednik Vučić je poručio Srbima i Mađarima da zajedno možemo mnogo toga da uradimo i da smo zajedno mnogo jači.

- Predviđen završetak radova je novembar sledeće godine posle čega će naše dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu, sa najboljom tehničkom opremom, bezbednosnim sistemima, koja će biti osposobljena za opterećenja za 22.5 tone po osovini – dodao je predsednik Vučić. – Izradu idejnog projekta je sufinansirala EU u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija, dok smo velikih 86.7 miliona evra obezbedili kroz kredit OTP banke i budžeta. Ovom trasom biće unapređene putničke veze između Subotice i Segedina, ojačane ekonomske, kulturne i druge veze Srba i Mađara. Ceo prostor postaće razvojno čvorište za turizam, trgovinu i razvoj naše kulture i naroda.

Predsednik Srbije je ovom prilikom podsetio i na reči Danila Kiša, rođenog Subotičanina, čiji je otac radio u železnici tadašnje Jugoslavije.

- Vozovi su, bar za mene legenda, mit – podsetio je Vučić. – I Kiš je, citirajući Andersena rekao „putovati znači živeti“. To znači razmenjivati iskustva, naučiti puno toga. Danas gledamo kako da zajedno da rešimo energetske probleme, kao što smo rešili pitanje gasa. Možemo da se dogovorimo kako da damo zajedničko ime pruzi, da ima srpsko ime a mađarsko prezime, da pokažemo da smo u svemu zajedno i da sve zajednički možemo da napravimo.

Počela izgradnja pruge Subotica – Segedin

Predsednik mađarske Vlade naglasio je da granice EU treba da budu mnogo niže na jugu kontinenta, i da bi građani Srbije trebalo odavno da prolaze u Mađarsku i Evropu bez pasoša.

- Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU - podvukao je Viktor Orban istakao da se polako postavlja pitanje da li Srbija želi da uđe u EU i da li će imati kome ili čemu da se pridruži. - Mađarska se zalaže za članstvo Srbije u EU jer u Srbiji ima velikog brata. Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina. Ali u stvari postavljamo kamen temeljac. Ovo je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost - istakao je Orban. - Mi radimo zajedno sa Vučićem na izgradnji železničke linije između Budimpešte i Beograda, a takođe smo spremni da radimo i na uspostavljanju linije između Subotice i Baje. Ali to je sve visoka politika. Ono što je iz aspekta života građana važno je da ćemo ovu železničku liniju izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta biti u Segedinu, odnosno Segedinci za toliko da dođu do vas.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 50
Pregleda: 11608
Povezane teme

pruga železnica

Aleksandar Vučić

viktor orban

horgoš

pruga beograd budimpešta

brza pruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.