Komentara: 3
Pregleda: 3082

Počela energetska sanacija škole „Matko Vuković“

24.11.2020. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
U OŠ „Matko Vuković“ u toku su pripremni radovi na energetskoj sanaciji objekta „velike“ škole u ulici Ruđera Boškovića 1. Ovaj značajan posao realizovaće se u okviru IPA projekta međunarodne saradnje između Srbije i Hrvatske „Energy efficient public power“, koji je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada.
Počela energetska sanacija škole „Matko Vuković“

U OŠ „Matko Vuković“ zameniće se fasadna stolarija, prozori i vrata, a uradiće se i  hidroizolacija u podrumu i podrumskim prostorijama a vrednost radova je 18 miliona dinara.

- Zamena prozora u našoj školi nije lak posao jer je objekat pod prethodnom zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, te je potrebno da se ispune svi propisani uslovi, među kojima su da oni budu iste veličine i oblika kao prethodni, da budu od drveta... – objašnjava direktorka škole Mirjana Stevanović. – Počeli su pripremni radovi i posao će početi od podrumskih prostorija, kako bi omogućili nesmetano održavanje nastave. Očekujemo da zamena prozora bude završena tokom zimskog raspusta.

Počela energetska sanacija škole „Matko Vuković“U okviru projekta koji realizuju opština Satnica Đakovačka u Hrvatskoj i Subotica u Srbiji, uz ovu investiciju uradiće se i energetska sanacija škole „Žarko Zrenjanin“ a solarni paneli biće postavljeni na objekte Tehničke škole „Ivan Sarić“, Dom „Kolevka“, PU „Naša radost“, Nove opštine, Otvorenog univerziteta, škole „Žarko Zrenjanin“, bazen „Prozivka“, Politehničke škole i OP „Sonja Marinković“. Ukupna vrednost projekta je 1.419.812  evra, od čega Subotici pripada 726.985 evra (donacija EU je 617.938 evra, dok će iz sopstvenih sredstava biti uloženo 109.047 evra).

Počela energetska sanacija škole „Matko Vuković“Projekat je zasnovan na uspostvaljanju energetski efikasnih javnih objekata kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive u ekološki prihvatljive javne politike. Realizatori projekta žele da izgrade solarne sisteme, što će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3082
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.