Komentara: 0
Pregleda: 2126

Počela akcija "Selu u pohode"

15.01.2011. u 17:34h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Počela akcija "Selu u pohode"

U organizaciji subotičkog Crvenog krsta, Zavoda za javno zdravlje i ustanove „Apoteke Subotice“, tokom ove godine biće sprovedena kampanja preventivnog zdravstvenog delovanja pod nazivom „Selu u pohode“, a čiji je cilj preventivna kontrola zdravlja stanovnika seoskih sredina.

Pregledi će se obavljati prema kalendaru zdravlja, odnosno meštani će biti testirani na bolesti koje se u određenoj sezoni intenzivno pojavljuju. Cilj ovih preventivnih pregleda je kako blagovremeno otkrivanje eventualnih bolesti tako i davanje stručnih uputa meštanima o zdravom načinu života.

Stanovnici Subotice već godinama imaju mogućnost preventivnih pregleda, dok je seoskom stanovništvu to nedostupno, odnosno oni moraju da dođu do grada ukoliko žele takav pregled. - Verujemo da će ova akcija pomoći da se zdravstvena situacija i u selima znatno poboljša kroz blagovremeno otkrivanje oboljenja - kaže Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Upravo zbog teže dostupnosti lekarskih usluga, kod stanovnika seoskih sredina povećani su i zdravstveni rizici, a ova akcija koja će trajati cele godine trebalo bi da znatno izmeni takvu situaciju, smatraju u pomenutim zdravstvenim organizacijama. Preglede i savetovanja tokom godine obavljaće lekari, medicinske sestre i nutricionisti, a oni će obuhvatiti osim standardnih zdravstvenih pregleda, i merenja pojedinih faktora koji utiči na zdravlje, kao što su povećan krvni pritisak, masnoće i šećer u krvi, kao i telesna težina. Lekari i nutricionisti će zatim uputiti savete šta preduzeti u pogledu određenog problema.

Istovremeno, predstavnici „Apoteka Subotice“ od meštana će prikupljati lekove čiji je rok trajanja istekao kako bi se izbegle neželjene posledice korišćenja takvih medikamenata. Svakog meseca pregledi će obuhvatiti drugu seosku mesnu zajednicu, a prvi počinju već ove subote u naselju Čantavir.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2126
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.