Komentara: 5
Pregleda: 2546

Poboljšati žensko preduzetništvo na selu

27.05.2015. u 19:41h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj kući danas je predstavljen završetak projekta "Žensko preduzetništvo na selu - šansa za promene", koji ima za cillj da podrži i poboljša položaj žena koje upravljaju i rade na poljoprivrednim gazdinstvima.
Poboljšati žensko preduzetništvo na selu

Projekat je  realizovalo udruženje "Femina Creativa" u saradnji sa Ruralnim edukativnim centrom i Savetom za ravnopravnost polova, a tokom njega realizovane su brojne akcije među kojima su brojne radionice, informatička obuka i kurs engleskog jezika, na kojima je učestvovalo 45 polaznica.

Kako je podsetila Ružica Rudić Vranić, predsednica udruženja "Femina Creativa"  na poslednjem popisu u našoj zemlji registrovano je 631.552 poljoprivredna gazdinstva, od kojih je četvrtina u vlasništvu žena. Na tim gazdinstvima zaposleno je  više od 1.4 miliona ljudi, njima upravlja  631.552 ljudi, od čega je  100.168 žena – menadžerka.  U Subotici je registrovano 6.471 gazdinstvo, a 1.533 žena se vode kao upraviteljke.

- Mnogo se radi na poboljšanju ženskog preduzetništva, ali su time obuhvaćenje samo žene koje vode radnje ili su vlasnice DOO,  žene upraviteljke gazdinstva nigde ne pominju – naglašava Ružica Rudić Vranić. – Želimo da postignemo da se ne prave razlike između preduzetnica u gradu i na selu, da se izjednače, jer su njihovi poslovi u vođenju firme jednako zahtevni i odgovorni. Sa druge strane, žene na selu imaju mnogo više problema, kao što su „nevidljivost“ njihovog rada, nedostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga, nemaju ni godišnji odmor, niti pravo na porodiljsko bolovanje...

Poboljšati žensko preduzetništvo na selu

Ovo udruženje je aktivno učestvovalo u izradi Strategije ruralnog razvoja i zahvaljujući tome u akt je ušlo mnogo faktora, koji utiču na poboljšanje položaja žena na selu.

Ruralni-edukativni centar organiozovao je u prethodna tri meseca informatičku obuku u Maloj Bosni i Aleksandrovu i osnovne kurseve iz engleskog jezika u Đurđinu.

-Cilj je bio da i žene iz ruralnih sredina prođu obuku tokom koje su stekle osnovno znanje, koje će im pomoći i mnogim aktivnostima – dodala je Marica Stantić iz REC. – Donator za ove projekte bio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i svi polaznici su dobili sertifikate.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2546
Povezane teme

žensko preduzetništvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.