Komentara: 0
Pregleda: 1402

Plutajuća ostrva za čigre na Ludaškom jezeru

22.01.2009. u 09:44h
<p>Ekipa volontera iz Subotice i Novog Sada postavila je na debeli led Luda&scaron;kog jezera dva splava za gnežđenje obične čigre. Reč je o projektu &bdquo;Povratak čigri i galebova na Luda&scaron;ko jezero"koji realizuje Udruženje ljubitelja prirode &bdquo;Riparia" iz Subotice, a finansira ga Pokrajinski Sekretarijat za za&scaron;titu životne sredine i održivi razvoj.</p>

- Običnih, rečnih čigri već godinama nema na Ludaškom i Palićkom jezeru - objašnjava Oto Sekereš udruženja „Riparia". - I u celoj Srbiji je ova vrsta ptice postala prava retkost, a gnezdi se na još samo pet mesta. Reč je o kolonijalnoj vrsti koja nikada ne pravi gnezda pojedinačno, već se na povoljnim mestima udružuje više parova, nekada čak i0 sa drugim vrstama ptica močvarica. Tako nastaju kolonije, a mesta na kojima se nalaze postaju veoma značajna za očuvanje ove vrste. Obična čigra je, ipak, izbirljiva kada je u pitanju mesto na kojem će odgajati mladunce i za to su im potrebna manja ili veća ostrva, bez biljnog pokrova. Takva mesta u močvarama Vojvodine su vrlo retka i čak i kada se formiraju, brzo zarastu u korov ili trsku.

Naš sagovornik kaže da je Udruženje u razmišljanjima kako pomoći ovoj vrsti da se opet naseli na subotička jezera, bilo motivisano i iskustvima iz Slovenije i Poljske, gde je populacija obične čigre pod sistemom upravljanja i gde se svaka kolonija prati, a tamo gde kolonije ne postoje postavljaju veštačka ostrva da bi se formirale. Naime, splavovi, kakvi su ovi na Ludašu, za ptice imitiraju ostrva i samim tim postaju pogodni za gnežđenje. NJih je, sa druge strane, moguće lako održavati.
- Očekujemo da se čigre, nakon što se vrate sa seobe, početkom aprila, nasele i počnu gnezditi na našim splavovima - dodaje Sekereš. - Time ćemo biti motivisani za postavljanje još splavova, a nadam se i povećati populaciju obične čigre kod nas. Prve splavove smo postavili na Ludaškom jezeru, pošto je ono rezervat prirode i očekujemo da neće biti uznemiravanja ptica kada se nasele.

Splavovi su drveni i plivaće na čvrsto spakovanim plastičnim bocama koje mogu da izdrže splavove i sav teret na njima. Udruženje „Riparia" poznato je kao jedno od najaktivnijih u Vojvodini kada je u pitanju aktivna zaštita ptica, poziva sve da uživaju u pticama, a posebno da se pridruže ovoj grupi entuzijasta i tako doprinesu zaštiti naše prirodne baštine.

 

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1402
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.