Komentara: 43
Pregleda: 9459

Pljuvanje i bacanje smeća po javnim površinama

23.12.2012. u 18:32h
Izvor: Subotica.com
Dok se u nama dalekom Peruu bacanje smeća na ulicu smatra nedopustivim, u Subotici vladaju drugačiji običaji.
Pljuvanje i bacanje smeća po javnim površinama

Svako namerno zagađivanje predstavlja nedostatak pažnje i odgovornosti osobe koja baca smeće. Lako je (od)baciti smeće na ulicu i reći da postoje i veći problemi od toga ili reći da postoji neko ko je plaćen da to počisti, ali da li to naš grad zaslužuje?

Prepune su ulice bačenih pikavaca i ostalog smeća pored autobuskih stajališta, dečijih igrališta, sa terasa stambenih zgrada. Da li to treba da bude slika našeg grada? U poslednje vreme je sve učestalije pljuvanje po ulici, trotoaru, travi, cveću, istresanje sadržaja nosa na ulicu što predstavlja opasnost od zaraze za sve nas.

Poznata je činjenica da se u ispljuvku uglavnom mogu naći mnoge bakterije. U kratkom vremenskom intervalu, dok se ne sasuši, ispljuvak ili nosni sadržaj, ako dođe u kontakt s našim rukama ili drugim delovima tela, predstavlja izvor zaraze. Ako je takav nesasušen sadržaj blizu našeg stana možemo ga uneti obućom na tepihe i podove, što može biti opasno.

Najopasniji je bacil tuberkuloze koji i u sasušenom sadržaju i lošim uslovima opstaje dugo. Poznato je da danas sve više ima slučajeva ove bolesti i kod nas i u svetu, pa je rizik utoliko još veći. Najveću opasnost predstavlja prenošenje kapljičnih infekcija, posebno kada je sezona gripa, koji se u zatvorenim prostorima i u gradskom prevozu može preneti pri kijanju i kašljanju bez stavljanja ruke preko usta ili korišćenja maramica. Uz sve to, moramo još i da pazimo da ne zgazimo u nečiju pljuvačku na javnom mestu!

U svetu, za pljuvanje na ulici ili istresanje sadržaja iz nosa, propisane su rigorozne kazne.

Iako se službe zadužene za čišćenje grada trude da ovaj grad održavaju čistim većina građana im otežava taj posao. 

Svi smo mi odgovorni za okruženje u kojem živimo, zbog toga moramo da se pobrinemo za njega i za zdravlje ostalih sugrađana, razmislite o tome kada sledeći put na javnu površinu budete pljunuli, bacili pikavac, ostatke hrane, ambalaže i drugog otpada. Čuvajmo Suboticu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 43
Pregleda: 9459
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.